Strukturní analýza potravinových alergenů metodou mikrofluidní imunomagnetické separace
Disertační práceOmezený přístupDatum publikování
2011
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Dizertační práce se zabývá izolací a identifikací epitopů s alergenním potenciálem modelového potravinového alergenu ovalbuminu. K tomuto účelu byla použita technika epitopového mapování, tzv. epitopová extrakce, založená na kombinaci proteolýzy alergenu imobilizovaným enzymem s následným vychytáním alergenních epitopů specifickými protilátkami vázanými na pevné fázi. Jako pevná fáze byly použity magnetické mikročástice a imunoafinitní izolace byly realizovány v mikrofluidním uspořádání, což přineslo řadu výhod. Identifikované alergenní epitopy mohou být následně použity k přípravě peptidových vakcín užívaných v rámci specifické alergenové imunoterapie.
Rozsah stran
169 s.+ teze
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analytická chemie
Studijní program
Analytická chemie
Signatura tištěné verze
D23597
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
ovalbumin, potravinová alergie, specifická imunoterapie, epitopové mapování, magnetické mikročástice, imobilizace proteinů, imunomagnetická separace, mikrofluidní zařízení, bioinformatika, ovalbumin, food allergy, specific immunotherapy, epitope mapping, magnetic microparticles, protein immobilization, immunomagnetic separation, microfluidic device, bioinformatics