Digitální knihovnaUPCE
 

Strukturní analýza potravinových alergenů metodou mikrofluidní imunomagnetické separace

Disertační práceOmezený přístup

Abstrakt

Dizertační práce se zabývá izolací a identifikací epitopů s alergenním potenciálem modelového potravinového alergenu ovalbuminu. K tomuto účelu byla použita technika epitopového mapování, tzv. epitopová extrakce, založená na kombinaci proteolýzy alergenu imobilizovaným enzymem s následným vychytáním alergenních epitopů specifickými protilátkami vázanými na pevné fázi. Jako pevná fáze byly použity magnetické mikročástice a imunoafinitní izolace byly realizovány v mikrofluidním uspořádání, což přineslo řadu výhod. Identifikované alergenní epitopy mohou být následně použity k přípravě peptidových vakcín užívaných v rámci specifické alergenové imunoterapie.

Rozsah stran

169 s.+ teze

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Analytická chemie

Studijní program

Analytická chemie

Signatura tištěné verze

D23597

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

ovalbumin, potravinová alergie, specifická imunoterapie, epitopové mapování, magnetické mikročástice, imobilizace proteinů, imunomagnetická separace, mikrofluidní zařízení, bioinformatika, ovalbumin, food allergy, specific immunotherapy, epitope mapping, magnetic microparticles, protein immobilization, immunomagnetic separation, microfluidic device, bioinformatics

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced