Digitální knihovnaUPCE
 

Fakulta restaurování / Faculty of Restoration

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/3845

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 528
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    Characteristic damage and restoration of translucent paper demonstrated on case studies
    (2023) Machačko, Luboš; Sejkorová Kašparová, Věra; Zadinová, Kateřina; Sánchez, Marta Soliva; Sotiropoulou, Manto
    This article focuses on the long-term experience and restoration of translucent archival supports and tracing cloth. The Studio of Restoration and Conservation of Artworks on Paper, belonging to the Faculty of Restoration, at the University of Pardubice, has cooperated with The State Regional Archives of Litomerice, the State District Archives in the town of Most for many years. Over 15 years ago, we started working on the restoration of translucent supports from the archives collection. In the course of that time, we have developed our restoration methods to treat those unique materials. The information and experience collected throughout the years should help increase the awareness of the issues in the restoration of translucent supports.
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    KOMPLEXNÍ RESTAUROVÁNÍ OBOUSTRANNÉ VELKOFORMÁTOVÉ SKICI EMILA FILLY – HEJ, NEBUDEM ROLNÍKOM – HEJ OVEČKY
    (2023) Machačko, Luboš; Šebestová, Anežka; Svobodová, Markéta; Selucká, Alena
    Problematika restaurování velkoformátových děl je v tomto článku prezentována na komplexním restaurování oboustranné kresebné skici od Emila Filly. Hlavní část příspěvku je věnovaná restaurátorskému postupu, který byl stanoven na základě předcházejícího restaurátorského průzkumu a z něho vycházející koncepce restaurování, která reflektuje celkový stav díla před započetím restaurátorských prací, dokumentuje ho a vyhodnocuje jej. Dále identifikuje použité materiály, techniku a případné druhotné zásahy. Stěžejní částí procesu bylo náročné vyrovnávání rozměrného díla na vyhřívaném nízkopodtlakovém stole. V neposlední řadě bylo nutné se vypořádat se zvolením vhodného způsobu adjustace, která bude vyhovovat dlouhodobému uložení.
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    KOMPLEXNÍ RESTAUROVÁNÍ DVOU MONOTYPŮ OD JAROSLAVY PEŠICOVÉ Z GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ
    (2023) Machačko, Luboš; Bartoníková, Karolína; Chvojková, Barbora; Selucká, Alena
    Tento článek pojednává o průběhu komplexního restaurátorského zásahu na dvou barevných monotypech na papírové podložce od Jaroslavy Pešicové. Na objektech byly provedené chemicko-technologické a umělecko-historické průzkumy. Dále byla díla podrobena neinvazivním a invazivním průzkumům. Na základě těchto zjištění byl zvolen vhodný restaurátorský záměr a posléze prošly komplexním restaurátorským zásahem včetně závěrečné adjustace do speciálně vytvořeného ochranného boxu.
  • Náhled
    ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
    Rizika a limity užití čisticích past při ošetření pískovce
    (2023) Ďoubal, Jakub; Bayer, Karol
    Cílem článku je zmínit rizika, která jsou spojená s užíváním čisticích past na bázi hydrogendifluoridu amonného na křemenné pískovce a zejména pak na sochařská díla. Chemické čištění pomocí past na bázi hydrogendifluoridu amonného, případně jiných rozpustných fluoridů, je v běžné restaurátorské praxi dodnes poměrně rozšířenou metodou. Hlavním důvodem je snadná a rychlá aplikace, a tím i ekonomická výhodnost, která v situaci, kdy je cena často jediným kritériem výběru dodavatele, hraje důležitou roli. Nicméně tyto výhody jsou vykoupeny nízkou kontrolovatelností procesu (nerovnoměrnost očištění a nebezpečí přečištění), zanesením reziduí chemických látek a nečistot do porézního systému, nutností použití velkého množství vody na vymytí, a zejména pak nebezpečím narušení povrchu a tím i výrazného zrychlení degradačních procesů. Článek podrobně popisuje a zdůvodňuje limity použití čisticích past při restaurování, přičemž vychází ze zahraničních publikovaných studií, vlastních zkušeností autorů i výzkumu a je doplněn množstvím obrazového materiálu dokumentujícího popsané procesy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Restaurování olejomalby na lepence Portrét dámy ze sbírky Vlastivědného muzea v Olomouci
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hoferová, Karolína; Machačko, Luboš
    Bakalářská práce se věnuje komplexnímu restaurování uměleckého díla ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci. Dílo Portrét dámy je olejomalbou na lepence a součástí prezentace díla je ozdobný rám. Součástí bakalářské práce je teoretická část, rozšířená o kulturně-historický průzkum díla, zabývající se autorstvím a identifikací portrétované ženy. Dále se práce zabývá samotným procesem restaurování olejomalby bez lakové úpravy, restaurováním ozdobného dřevěného rámu, výrobě nových dřevěných doplňků a adjustací díla. Cílem restaurování je uvést dílo do stavu vhodného k prezentaci a přispět k prohloubení znalostí široké veřejnosti o problematice restaurování děl na papíře.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Restaurování šedého stínovaného sgrafita "Lot a jeho dcery" (č. 19) a "Šimon a Lévi zachraňují svou sestru Dinu" (č. 34) na fasádě domu čp. 538 na Horním náměstí ve Slavonicích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Matoušková, Eliška; Wichterlová, Zuzana
    Tato bakalářská práce je dokumentací restaurátorského zásahu na vymezeném úseku renesanční sgrafitové fasády průčelí domu čp. 538 ve Slavonicích. Restaurovány byly konkrétně dva výjevy z vyobrazeného cyklu starozákonních scén, vytvořených převážně na základě předloh z grafického díla Tobiase Stimmera. Zásahu předcházel v první části práce popsaný uměleckohistorický, přírodovědný a restaurátorský průzkum, který detailně popisuje původní vápennou techniku probarveného sgrafita a jeho stav. Předmětem průzkumu bylo i bližší mapování předchozích restaurátorských zásahů a dokumentace jejich rozsahu, koncepcí a aplikovaných postupů. V druhé části práce je popsán provedený restaurátorský zásah, doplněný fotografickou a grafickou dokumentací díla.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Koncepce restaurování sochařských děl, význam, vývoj a možnosti její formulace; restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého u kostela sv. Jana Křtitele na Malé Straně v Praze
    (Univerzita Pardubice, 2024) Veselá, Blanka; Hečková, Petra
    Diplomová práce se zaměřuje na vývoj pojmu koncepce restaurování, zejména ve vztahu ke kamenosochařským dílům umístěným v exteriéru, a obecněji k nemovitým kulturním památkám. Seznamuje s různými pohledy na chápání tohoto pojmu, jeho užíváním ve vybrané literatuře, a to jak z historického hlediska, tak v pracích jednotlivých autorů. Analýza literatury a památkové legislativy slouží jako podklad pro diskusi směřující k definici pojmu koncepce restaurování a jejích náležitostí pro současnou památkovou praxi. Druhá část práce je věnována komplexnímu restaurátorskému zásahu na soše sv. Jana Nepomuckého u kostela sv. Jana Křtitele Na Prádle, na Malé Straně v Praze. Restaurátorský zásah je představen ve formě zkrácené restaurátorské zprávy, která obsahuje průzkum a jeho vyhodnocení, stanovenou koncepci restaurování a záznam postupu provedených prací, včetně použitých technologií.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Dokumentace restaurování úseku štukové výzdoby ze zámecké kaple v Kácově & Možnosti odstraňování koroze z povrchu stříbrných plátků
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mašíková, Veronika; Ďoubal, Jakub
    První částí práce je dokumentace restaurátorského zásahu na části barokní polychromované štukové výzdoby v zámecké kapli v městysu Kácov. Druhá část této práce pak pojednává o možnostech odstraňování koroze z povrchu stříbrných plátků. Restaurátorský zásah navazuje na umělecko-historický, chemicko-technologický a restaurátorský průzkum. Nejdříve popisuje zajištění barevných vrstev a materiálu pod nimi, se zároveň probíhajícím postupným čistěním. Dále popisuje navazující práce, a to plastické a barevné retuše. Experiment v druhé části práce se pak zaměřil na zkoumání čištění koroze stříbrných plátků pomocí laseru. Na zhotovených uměle stárnutých vzorcích byly testovány dva typy laserů při různých nastaveních. Z testování vyplynuly pozitivní výsledky z užití vlnových délek v oblasti zeleného světla, tyto výsledky představují dobrý základ pro další zkoumání této techniky.
  • Náhled
    Restaurátorská dokumentaceOtevřený přístup
    Restaurování vybraného celku sejmuté malby ze vstupní části kostela sv. Alžběty v Doupově
    (Univerzita Pardubice. Fakulta restaurování, 2023) Vodehnalová, Verena; Vojtěchovský, Jan
  • Náhled
    Restaurátorská dokumentaceOtevřený přístup
    Vybrané nástěnné malby na severním čele klenby terreny na zámku v Náměšti nad Oslavou
    (Univerzita Pardubice. Fakulta restaurování, 2022) Babeľová, Andrea; Čechová, Alžběta; González Huarte, Oihana; Koryťáková, Alexandra; Mátlová, Eliška; Vojtěchovský, Jan; Škrabalová, Adéla