Digitální knihovnaUPCE
 

Fakulta ekonomicko-správní / Faculty of Economics and Administration

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/3842

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 8409
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Využití analýzy panelových dat v podnikové praxi
    (Univerzita Pardubice, 2024) Fillová, Marcela; Boháčová, Hana; Zapletal, David
    Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku týkající se analýzy panelových dat. Popisuje jednotlivé modely panelových dat. Aplikuje analýzu panelových dat na konkrétní problém z podnikové praxe. Součástí práce je výběr vhodného modelu, jeho aplikace a interpretace odhadnutých parametrů.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Bankovní soustava ČR
    (Univerzita Pardubice, 2024) Matulová, Nicola; Jindrová, Pavla
    Tato bakalářská práce se zabývá bankovní soustavou České republiky jako klíčovým prvkem finanční infrastruktury, který ovlivňuje ekonomický rozvoj a každodenní život občanů. Cílem práce je zhodnotit vývoj bankovní soustavy v České republiky. Pozornost bude věnována historii bankovnictví a privatizaci bankovního systému v ČR, úloze a postavení centrální banky i komerčních bank a vybraným bankovním produktům. Dále se zaměřuje na charakterizaci a komparaci spotřebitelských úvěrových produktů České spořitelny a Československé obchodní banky (ČSOB), s důrazem na finanční podmínky, úrokové sazby a poplatky. Získané poznatky jsou přínosem pro spotřebitele při informovaném rozhodování o finančních produktech.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv zabezpečení dat na podnikovou reputaci a vztah se zákazníky
    (Univerzita Pardubice, 2024) Posselyonnaya, Viktoriya; Heckenbergerová, Jana
    Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu zabezpečení dat na podnikovou reputaci a na vztah se zákazníky. Dnes, kde jsou podniky často terčem kybernetických útoků a porušení datového bezpečí, je důležité zkoumat, jaký dopad má takové porušení na pověst společnosti. Práce se zaměřuje na průzkum literatury a analýzu případových studií, pro porozumění dopadu bezpečnostních incidentů na podnikovou reputaci a důvěru zákazníků. Dále zkoumá opatření, která podniky mohou přijmout k ochraně dat a prevenci kybernetických útoků, a analyzuje jejich efektivitu pro zachování dobré reputace. Výsledky této práce poskytnou podnikům užitečné poznatky o důležitosti zabezpečení dat a jeho vlivu. To pomůže podnikům lépe porozumět rizikům spojeným s kybernetickou bezpečností a přijmout vhodná opatření k ochraně svých dat a udržení důvěry zákazníků.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Analýza časových řad indexů nových průmyslových zakázek ve vybraných odvětvích
    (Univerzita Pardubice, 2024) Částek, Rostislav; Zapletal, David
    Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu časových řad indexů nových průmyslových zakázek ve vybraných odvětvích, kterými jsou výroba motorových vozidel, výroba papíru, výroba textilií a výroba farmaceutických výrobků. V práci jsou využita data Českého statistického úřadu. Teoretická část práce obsahuje charakteristiku daných odvětví a teorii zaměřenou na problematiku časových řad. V následujících částech je již provedena samotná analýza a její vyhodnocení a predikce hodnot indexů nových průmyslových zakázek ve vybraných odvětvích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Spokojenost vlastníků běžného účtu a vlastníků podnikatelského účtu u vybrané banky
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hervertová, Kristýna; Jindrová, Pavla
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu spokojenosti vlastníků běžných účtů a vlastníků podnikatelských účtů u bankovní společnosti ČSOB, a. s. Hlavním cílem této práce je užitím metod marketingového výzkumu zhodnotit spokojenost vlastníků běžného účtu a vlastníku podnikatelského účtu u ČSOB, a. s. Dále zjišťujeme, jak se diferencují úrovně spokojenosti mezi těmito dvěma specifickými skupinami klientů. Zároveň se snažíme identifikovat klíčové faktory, které mohou mít vliv na jejich celkovou spokojenost s bankovními službami.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Firemní vzdělávání
    (Univerzita Pardubice, 2024) Klapková, Natálie; Volejníková, Jolana; Kulkina, Valeriia
    Diplomová práce na téma Firemní vzdělávání se zaměřuje na analýzu jeho vlivu na rozvoj lidských zdrojů ve společnosti ABC s.r.o. Teoretická část rozebírá různé přístupy a metody vzdělávání zaměstnanců, včetně motivace a vzdělávacích teorií. Praktická část analyzuje aktuální stav vzdělávání ve firmě a navrhuje doporučení pro jeho optimalizaci. Cílem práce je identifikovat oblasti pro zlepšení a podpořit dlouhodobý úspěch společnosti.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv koalic politických stran na plnění volebního programu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vlasáková, Alena; Kuba, Ondřej; Volejníková, Jolana
    Cílem této práce je analyzovat, jak koalice politických stran, vytvářené během procesu přípravy vlády, ovlivňují naplnění volebního programu. Student se zaměří zejména na komparaci předvolebních slibů politiků v oblasti veřejných financí s reálnými výsledky, kterých bylo dosaženo.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv genderové diverzity na výkonnost firem v České republice
    (Univerzita Pardubice, 2024) Franková, Kateřina; Prokop, Viktor; Myslivcová, Kateřina
    Diplomová práce se zabývá managementem diverzity pracovní síly ve společnostech A a B. Cílem této diplomové práce je zanalyzovat, jak genderová diverzita působí na vybrané ukazatele výkonnosti firem v České republice. Celkově se tato diplomová práce sestává z teoretické a praktické části, kdy v první z nich budou objasněny pojmy jako je diverzita, management diverzity, přínosy a bariéry. Druhá kapitola se zabývá současným stavem v oblasti diverzity managementu vČeské republice a Evropské unii a jednotlivými dimenzemi managementu diverzity, jako je genderová diverzita, věková diverzita, kulturní diverzita, diverzita a handicap. Následující dvě kapitoly tvoří praktickou část práce. Ve třetí kapitole této práce bude analyzován vliv genderové diverzity na výkonnost firem. V poslední kapitole jsou navržena vlastní doporučení.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Zhodnocení dopadů procesu stárnutí obyvatelstva v ČR
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hubálková, Lucie; Volejníková, Jolana; Mandys, Jan
    Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením procesů dopadu stárnutí obyvatelstva v ČR, konkrétně oblasti týkající se domovů pro seniory. Práce je rozdělena do 5 kapitol. První kapitola poskytuje teoretický rámec a obecný přehled o demografických trendech a jejich příčinách. Druhá kapitola poskytuje teoretické informace o sociální politice, sociálním systému ČR, sociálních službách a jejich financování. Třetí kapitola obsahuje detailní analýzu demo-grafických dat za poslední dekády, identifikuje klíčové trendy a prognózy. Čtvrtá kapitola se zabývá konkrétními opatřeními a projekty, které mají za cíl řešit důsledky stárnutí populace. Pátá kapitola analyzuje ekonomické dopady domovů pro seniory, potřeby v oblasti péče o seniory a navrhuje řešení pro stárnutí populace.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Komparace činnosti a hospodaření vybraných nestátních neziskových organizací
    (Univerzita Pardubice, 2024) Hrčkulák, Nicole; Provazníková, Romana; Sobotková, Lucie
    Diplomová práce se zaměřuje na komparaci činnosti a hospodaření vybraných nestátních neziskových organizací s cílem analyzovat jejich úspěšnost a efektivitu ve splnění stanovených cílů. Práce vychází z potřeby porovnání různých NNO působících v podobných oblastech činnosti nebo s podobným posláním, ale s odlišnými strategiemi a metodami řízení. První část je věnována charakteristice neziskového sektoru a nestátním neziskovým organizacím. Následně je zpracována typologie nestátních neziskových organizací, jejich činnosti a financování. Na závěr v analytické činnosti je provedena analýza hospodaření Oblastního spolku ČČK Kutná Hora a Oblastní charity Kutná Hora.