Digitální knihovnaUPCE
 

2002/08 Scientific papers, Series C

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/38166

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 16
  • Článekpeer-reviewedpublished
    Příprava kurzu Cizí jazyk I. pro studenty dopravní fakulty
    (Univerzita Pardubice, 2003) Linhartová, Yveta
    The article describes the common grounds for preparation og language courses Foreign Language I at the Faculty of Transportation focusing on designing the syllabus that enables maximum effectiveness of language instruction. To reach this aim, it is essential to consider the future professional student's needs. This is the reason for designing the syllabus in co-operation with the students in the form of a questionnaire. The questionnaire is distributed among the students long before the course starts. The results are used as a backround for the selection of teaching materials, especially authentic ones.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    O povaze slovesného děje ve španělštiněvýchodiska tématu
    (Univerzita Pardubice, 2003) Průšová, Kateřina
    V obecné části práce jsme se zaměřili na to, jakým způsobem je chápána kategorie povahy slovesného děje v české a zejména v hispanistické gramatické tradici. Přes odlišnou typologickou charakteristiku obou jazyků se ukázalo, že je tato kategorie často chápána jako série vidových významů, a není tudíž dostatečně jasně od vidu odlišena. Španělští lingvisté se v souvislosti s videm a povahou děje, jež považují za jevy sémanticko-lexikální povahy, soustřeďují zejména na klasifikaci sloves do několika skupin podle vidového a povahovědějového významu základních lexémů. Také struktura perifrastických slovesných konstrukcí představuje několik problémů. Při klasifikaci perifrastických slovesných vazeb bylo uplatněno sémantické hledisko a po vzoru jiných autorů byly odlišeny významy kvalitativní a kvantitativní. V rámci fázových a kvantitativních významů bylo rozlišeno 6 základních skupin, do kterých byly zahrnuty nejužívanější opisné slovesné vazby v současné španělštině.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    "Pen, Pencil and Poison" Wilde-stylea lecture
    (Univerzita Pardubice, 2003) Kaylor, Michael M.
    V tomto příspěvku je prezentován nový pohled na Wildeův román Obraz Doriana Graye, který poprvé vyšel už v roce 1891 a který se do té doby stal již klasickým tématem mnoha diskusí mezi čtenáři i kritiky. Autor se pokouší skloubit historický přístup (v tomto případě vysvětlení, jak se román stal překážkou ve vztahu Wildea a Patera) a literární rozbor některých částí románu tak, aby byl dán do kontextu s Pasterovým dílem Renesance, zvláště pak s esejí Leonardo da Vinci. Úvodní část je představením dekadentních významových rovin románu, zvláště pak vztahu mezi Wildem a Paterem. Další část je věnována výjimečně temným stránkám Dorianovy osobnosti a vyústí v diskusi o Wildeoho vztahu k Paterovi, jak je reflektován ve výběru knih, které Wilde četl ve vězení.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    Reflection of educational aims in LSP syllabi
    (Univerzita Pardubice, 2003) Koblížková, Andrea
    The paper deals with traditional problem of ESP courses - big discrepancies in standards and competences of first year students at universities, which to a large degree restricts learning processes. Educational objectives are illustrated on an example of business English course for the students of the Faculty of Economics and Administration at University of Pardubice. As a possible way of improving the situation it gives an overview of educational objectives based on learning domains and practical examples of their application. Consequently derived key words are employed as a scheme for reviewing the syllabus and can provide the teachers with a checklist possibly functioning as criteria for evaluation and feedback.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    Museumspädagogische Aspekte und Zielsetzungen - dargestellt am Beispiel des Freilichtmuseums Finsterau im Bayer. Wald
    (Univerzita Pardubice, 2003) Hauzenberger, Franz
    Franz Hauzenberger, přední německý didaktik prožitkové pedagogiky a zkušený vzdělavatel učitelů na univerzitě v Pasově se ve svém příspěvku, který byl přednesen v rámci projektu Vzdělávací nadace Jana Husa a Pedagogické fakulty UK v Praze v roce 2000, zabývá stále nedoceněnou a v přípravě učitelů téměř ve všech zemích přehlíženou možností pedagogického využívání muzeía skanzenů. V úvodní části se autor zabývá vznikem a vývojem skanzenů v Německu, postihuje i koncepci tzv. muzejní pedagogiky a vyrovnává se s různými pojetími. Na příkladu skanzenu ve Finsterau se autor věnuje konkrétním návodům, jak lze skanzen a jeho jednotlivé části využít v rámci didaktické praxe studentů různých aprobačních předmětů. Autor nás provádí didaktickým pohledem jednotlivými částmi a oblastmi lidského života našich předků a ukazuje, jak je on sám využíval v práci se studenty učitelství. Autor poukazuje nejen na věcné obohacení studentů učitelství, ale zejména na výchovu k úctě činnosti našich předků, k jejich umu a využívání podmínek v souladu s udržením přírodní rovnováhy. V závěru se autor věnuje ukázkám zadávání praktických úkolů pro studenty přímo během pobytu ve skanzenu. Práce je doplněna názornými kresbami a rozšiřující bibliografií.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    Montessori-Pädagogik heute
    (Univerzita Pardubice, 2003) Haspel, Saskia
    Paní Siskia Haspel patří k předním teoretikům a praktikům Montessori metody v Rakousku. Text, který byl přednesen v Praze v rámci projektu VNJH a Pedagogické fakulty UK v Praze v roce 1999, se zabývá objasněním základního pedocentrického východiska Montessori metody, totiž osobností dítěte, kterou autorka postihuje na základě dvou zásad: antropologické pojetí dítěte ve smyslu "dítě jako strůjce vlastního vývoje" a psychologické zásady ve smyslu "senzitivních fází". Ve druhé části popisuje smysl a účinnost připraveného prostředí, roli dospělých při výchově dítěte a vytváření vhodné atmosféry. Ve třetí části se zabývá problematikou "volné práce" dětí a upozorňuje na nutné eticko-hygienické zásady v komunikaci dospělých s dětmi. Cílem textu je motivovat zájemce o studium Montessori metody.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    Stilističeskaja markirovannost' ustojčivych glagoľno-imennych slovosočetanij
    (Univerzita Pardubice, 2003) Bendová, Hana
    Úvaha o potencionální příznakovosti ustálených verbonominálních spojení v uměleckém textu je doložena úryvky ze satirických děl.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    Der Daltonplan - ein aktuelles Modell für Förderung selbstständigen und eigenverantwortlichen Lerners und Arbeitens an der Sekundarschule
    (Univerzita Pardubice, 2003) Popp, Susanne
    Obsáhlá studie Susanne Popp, která patří v současnosti k hlavním znalcům problematiky daltonského plánu v Evropě, se zabývá celkovým zhodnocením dosavadních zkušeností s organizováním škol (především druhého stupně) podle daltonského plánu. Po úvodních historických pasážích, popisujících vznik a vývoj daltonského plánu a jeho rozšiřování v průběhu 20. století se autorka věnuje objasnění principu pedagogické koncepce tvůrkyně daltonského plánu H. Parkhurstové, totiž svobodu, spoluprací a samostatností. Pro nás je zajímavé, že se autorka nevyhnula ani československým zkušenostem s daltonskýn plánem v meziválečném období. Na základě vlastních šetření autorka popisuje praktickou realizaci některých organizačních forem v současných školách a uvádí jejich pedagogické efekty v rámci školní výchovy a vzdělávání. V závěru se autorka věnuje možnostem uplatnění daltonského plánu v perspektivních úvahách o budoucnosti evropského školství a dospívá k názoru, který koresponduje s názory předních tvůrců modelu efektivní školy (K. Both, P. Salin, H. von Hentig): jde o stálou aktuálnost daltonského plánu a jeho využívání pro naplnění současných a perspektivních úkolů a cílů školy.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    K počáteční přípravě učitelů na univerzitách v Anglii, Walesu a Francii
    (Univerzita Pardubice, 2003) Rýdl, Karel
    Der Beitrag ist der Problematik der Entwicklung, des heutigen Standes und den Perspektivstrends in der Lehrervorbereitung in England und Frankreich aus dem vergleichenden Gesichtspunkt gewidmet. In dem ersten Teil bietet man sehr wertvolle inspirative Informationen über die Reformen der Lehrervorbeitung in England und Wales in den letzten vierzig Jahren. Der Autor konzertriert die Aufmerksamkeit auf die Projekte mit dem "Anfangslehrer" und mit dem "Lizenziatlehrer" auf Grund der jetzigen Reform der Kompetenzen der staatlichen Behörden. In diesem Zusammenhang wird die Initiative "SCITT" (School-centred Initial Teacher Training) als ein Beispiel sehr effektiven Lehrervorbereitung beshrieben. In dem zweiten Teil widmet sich der Autor der Situation in Frankreich, wo auch die Grundreformen in der Organisation der Lehrervorbereitung im Gange waren und noch sind. Auf Grund der Informationen über "IUFM" (Institutes universitaires de formation de maitres) beschreibt ihre Verknüpfung mit Universitäten und der Beitrag endet mit der ersten Informationen aus der Evaluation des ganzen Systems der franzözischen Lehrervorbereitung. Trotz diesen "Innovationen" in beiden Staaten spiegelt sich in der Öffentlichkeit die traditionelle Zwiespaltigkeit zwischen der sehr hoch geschätzten akademischen Ausbildung und der weniger akzeptierten praktischen Ausbildung wider, zu der immer sehr viel Universitätslehrer die unterschände Beziehungen aufweist.
  • Článekpeer-reviewedpublished
    Demokratie im Klassenzimmer
    (Univerzita Pardubice, 2003) Borchert, Manfred
    Manfred Borchert, jeden z předních tvůrců koncepce volné německé školy, dlouholetý učitel a zakladatel Volné školy v Bochumi a tajemník Evropského fóra pro svobodu ve výchově (EFFE) se ve svém příspěvku, který byl přednesen v rámci přednáškového cyklu na Pedagogické fakultě UK v Praze v roce 2000 ve spolupráci se Vzdělávací nadací Jana Husa (Brno), zabývá problematikou míry demokracie ve školách. V úvodu postihuje možnosti demokratičnosti školy jako instituce a na základě názorů J. Deweye prezentuje praktické řešení školy jako demokratické instituce, přičemž využívá příkladů z reformně pedagogického hnutí. Hlavním smyslem textu je prezentace praktických příkladů z působení vybraných škol (Summerhill, Volné školy v Německu, Sudbury Valley School v USA a freinetovské školy), přičemž bohatě využívá vlastních zkušeností. V závěru textu uvádí Borchert některé předpoklady pro úspěšné zavádění demokratických životních a pracovních forem do školy. Práce je opatřena rozšiřující bibliografií.