Digitální knihovnaUPCE
 

2000/06 Scientific papers, Series C

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/38152

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 26
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    G.A. Lindner – Evropan 19. století
    (Univerzita Pardubice, 2001) Morkes, František
    Článek se zabývá významem práce českého pedagoga G.A.Lindnera.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Idea americtví jako jedno z kritérií utváření amerického literárního kánonu
    (Univerzita Pardubice, 2001) Bubíková, Šárka
    The article claims that the idea of "americanness" is a plausible non-aeshtetic criterion of American literary canon formation. The author illustrates the traditional concepts of the American experience and classical canon based on them and present the contemporary opening up of the canon as a natural consequence of the changing perception of americanness that has gradually included the non-white and female prespectives.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Humanizace jako fenomén a jako integrální součást našeho myšlení a jednání
    (Univerzita Pardubice, 2001) Richterek, Oldřich
    Současná společnost se nachází v období kvalitativních přeměn a posunů. Humanizace a kultura ve spojení s univerzitou. Humanizace je záležitost systémově hloubková a jde o dlouhodobý proces.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Humanizace výuky na Provozně-ekonomické fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
    (Univerzita Pardubice, 2001) Šindlářová, Jana
    Univerzity potřebují humanizaci výuky jako koncepci, nikoliv pouze její prvky.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Idea univerzity
    (Univerzita Pardubice, 2001) Šalanda, Bohuslav
    Idea univerzity zahrnuje úvahy o poslání, smyslu a struktuře univerzity. Pojem UNIVERSITAS se obrací k jednomu. Složení fakult nemělo pokrýt všechny oblasti vědění, ale mělo sloužit jeho jednotě. Univerzita má být všezahrnujícím celkem.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Vývoj národnostních vztahů v obvodu Obchodní a živnostenské komory v Liberci v 19. století(případová studie)
    (Univerzita Pardubice, 2001) Jiránek, Tomáš
    Recently, more attention is paid to economic nationalism during the last decades of the Habsburk monarchy. This study deals with the Czech-German relations in the field of economic corporations in the period of Austro-Hungaria Empire, especially the Chambers of Commerce. The dispute was most obvious in the North-East Bohemia, in the region of the Chamber of Commerce of Liberec. Its roots lay in the national and political state of Habsburk monarchy in the last decaded od the 19th century but they were also reflected in the activities of the above mentioned chamber, which lead to the need of establishing a new chamber for the Czechs who lived in the region.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Learning to teachinvestigating trainees' preconceptions
    (Univerzita Pardubice, 2001) Píšová, Michaela; Černá, Monika
    V posledních desetiletích je v rámci hledání efektvních modelů přípravy učitelů stále větší pozornost věnována tzv. prekoncepcím, studentovu specifickému a individuálnímu pojetí výuky, které se utváří v průběhu jeho školní docházky. Toto pojetí pak funguje jako filtr, prostřednictvím kterého jsou interpretovány nové poznatky a zkušenosti získávané v průběhu učitelské přípravy. Stať uvádí výsledky šetření zaměřeného na identifikaci těchto prekoncepcí, které bylo provedeno jakou součást bakalařského studijního oboru učitelství anglického jazyka.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Multiculturalisma form of national identity
    (Univerzita Pardubice, 2001) Skořepa, Hynek
    Studie "Multiculturalism: a form of National Identity" zkoumá multikulturalismus a jeho proměny v australské společnosti. V první části poukazuje studie na to, že multikusturalismus jako systematická a pečlivě vypracovaná vládní politika začal být v Austrálii prosazován koncem 70. let. Cílem této politiky bylo usnadit integraci kulturně a etnicky různorodých přistěhovalců do převládající anglo-australské kultury. V 80. a 90. letech se obsah multikulturalismu mění, neboť tento pojem začíná definovat také australskou národní identitu. Ta totiž, na což poukazuje druhá část studie, není už chápána jen ve smyslu úzce anglo-australském, nýbrž skutečně multikulturálně, takže se každý australský občan může stát "pravým Australanem", aniž by musel být "Australanem typickým". Třetí část studie se zabývá srovnáním Austrálie s jinými státy (např. s Německem či s Francií) a s jejich přístupem k této problematice. Z tohoto srovnání zřetelně vyplývají výhody multikulturálního přístupu při spravování enticky a kulturně různorodé společnosti.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Reflection of Rogerian psychotherapy in communicative language teaching
    (Univerzita Pardubice, 2001) Roebuck, Olga
    Tato práce se zabývá odrazem rogeriánská psychoterapie ve výuce jazyků, hlavně v takzvaném komunikativním přístupu. Oba koncepty, rogeriánská psychoterapie i komunikativní přístup ve výuce jazyků, jsou nejprve teoreticky rozebrány, potom následuje analýza odrazu obou konceptů, která je podložena výzkumem.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Aspekty filosofického a teologického pojetí spravedlnosti
    (Univerzita Pardubice, 2001) Bubík, Tomáš
    In the last decades, political philosohpy has renewed its interest in the issue of justice in liberal democratic societies, the main representative of discussion being John Rawls and his work "Theory of Justice". The article discusses the philosophical and theological roots of the current debate of the theory of justice in the main historical periods of European religious and philosophical tradition, mainly focusing on interpreting Plato's and Aristotle's concepts of justice, Jewish and Christian understanding of justice as justification, and idea of the justice in liberalism and communitarianism.