Digitální knihovnaUPCE
 

1999/05 Scientific papers, Series C

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/38151

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 18
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Několik pohledů a poznámek na téma F. Melanchton a psychologie
    (Univerzita Pardubice, 1999) Holubář, Zdeněk
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Chvála kulturní antropologie(rozhovor se Zdeňkem Salzmannem)
    (Univerzita Pardubice, 1999) Šalanda, Bohuslav
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    K pedagogice rozmanitosti na začátku 21. století
    (Univerzita Pardubice, 1999) Rýdl, Karel
    Der Beitrag versucht aufgrund der tiefen und breiten allgemeinen Tendenzenentwicklung der modernen Gesellschaft dem Leser die jetzige komplizierte Situation der Erziehungswissenschaft und der Pädagogik klarzumachen. Der Autor geht davon aus, dass die bisherige Entwicklung der Erziehung und Ausbildung hat die manipulative und hierarschische Instrumente rücksichtlos dem kind ausgenütz, was am Ende des 20. Jahrhunderts tiefe Probleme in der Theorie und Praxis der Erziehung mit sich trägt. Aufgrund der Analyse der turbullenten Wechselsituation in der Welt der Kinder, Jugendlichen und Erwachsenen sucht der Autor Wege, die positiv zu der Verbesserung der ganzen Situation führen konnten. Ein solcher Weg findet er in der sog. Pädagogik der Mannogfaltigkeit, die positive Elemente der Reform- und Alternativpädagogik zusammen mit den postmodernen und postpädagogischen Denkmustern verbindet, was neue Voraussetzungen für die weitere Entwicklung der Erziehungswissenschaft und der praktisch orientierten Pädagogik darstellt.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Emendatio - Verbesserung - Nápravamarginálie k problematice
    (Univerzita Pardubice, 1999) Cach, Josef
    Marginálie k problematice rozdílů v počátcích německé reformace a v díle J.A. Komenského. Studie k 500. výročí narození F. Melanchtona, která jako mezioborová a mezinárodní kapitolka z dějin filosofie hodnot vzdělání, vzdělávání a výchovy je věnována K. Schallerovi a F. Hofmannovi jako přátelům české vědy.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Anglický pořádek slov - český pádsignály stupně kontroly nad dějem
    (Univerzita Pardubice, 1999) Ježková, Šárka
    Stupeň kontroly nad dějem je jedním ze základních významů, které si věta klade za cíl vyjádřit. Vzhledem k různým jazykovým systémům pro tento význam existují různé signály. V angličtině je tímto signálem pořadí označených entit ve větě, v češtině je jím pád, jímž se entita označuje. V angličtině tedy platí, že čím více vlevo je participant ve větě umístěn, tím vyšší stupeň kontroly nad dějem demonstruje. Pro češtinu platí následující pořadí pádů podle stupně kontroly: nominativ, dativ, akuzativ nebo genitiv, instrumentál. Přitom v konkrétní větě se počet označených participantů může pohybovat od čtyř až po jednoho. Neexistuje univerzální náhled na realitu, ela používáním konkrétního jazyka projevujeme určité chápání světa, které nemusí být identické s ostatními jazyky.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Zum neuen Curriculum des studienbegleitenden Deutschunterrichts an Universitäten und Hochschulen der Tschechischen und Slowakischen Republik
    (Univerzita Pardubice, 1999) Beníšková-Schulze, Bianca
    Aktuální podmínky v Evropě vyžadují větší potřebu komunikace a spolupráce mezi státy a lidmi nejrůznějších jazyků a kulturních tradic. Podnětem prohlubující se mezinárodní vědecké a hospodářské spolupráce a společných aktivit je, aby výuka cizích jazyků odpovídala i těmto aktuálním evropským podmínkám. Na předním místě přitom stojí jazyk jako prostředek k všeobecně jazykovému i odbornému dorozumění, přičemž stále narůstají požadavky na znalosti cizího jazyka s důrazem na odbornou praxi. Blízkost německy mluvícího regionu pak ukazuje na důležitost německého jazyka jako jazyka dorozumění a porozumění. Současně je třeba dokonalosti v cizím jazyku odpovídající vědeckým, profesním i individuálním potřebám. V posledních letech se zvyšuje motivace těch, kteří se chtějí učit odbornou němčinu, ato vyžaduje nové přístupy a základy k definování a vyučování německého jazyka na vysokých školách. Nové curriculum pro výuku německého jazyka pro nefilology, které bylo vypracováno mnoha vysokoškolskými profesory České a Slovenské republiky, je pokusem o vytvoření nové výuky německého jazyka, přičemž chce umožnit porovnatelnost výsledků absolventů.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Předkové Františka Udržala, významného českého politika
    (Univerzita Pardubice, 1999) Charbuský, Miloš
    A significant Czech politican František Udržal (he lived between 3 January 1866 - 25 April 1938) expressed a great interest in his pradecessors already at the beginning oh his political career. The research he carried out had proved that their family came from the village Dolní Roveň in East Bohemia. The village was founded at the 13th century by German colonists. Gradually, Czech citizens began to prevail in the number of inhabitants. Among them rangle also F. Udržal's predecessors. The first record of them dates back to 1588. In the following centuries his ancestors' fates were different as those of the Fuks family from which Udržal's mother came. However, all of them were connected by a responsible relation to arable land which was felt the base of their property. The wealthiest of them took over the native village administration, as first by the order of the feudals and, from the beginning of the 19th century, as elected majors.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Kutnohorské čarodějnice v 16. století
    (Univerzita Pardubice, 1999) Doušová, Hana
    Les cas choisis de la pratique juridictionelle de la ville Kutná Hora au 16e siécle manifestent que łtre accusé de la sorcellerie était souvent inattendu et toujours trés dangereux. Młme les actes quotidiens et ordinaires étainet aux gens superstitieux suspects. II est évident que cette accusation laissait un grand espace á l'effort de supprimer un concurrent. Dans certains cas plutôt qu'un crime réel apparassait l'effort de trouver un coupable de son échec personel ou professionnel, la causa de sa propre maladie ou des pertes des bestiaux. Les gens du 16e siécle étaient persuadée qu'on peut abuser des forces malsaines et faire dégrader la santé ou les biens des autres. D'autre part certaines personnes se sont servies des pratiques anormalles et irratilonnelles exprés pour assurer leur profit, pour gagner l'amour d'un homme et elles les utilisaient aussi dans la médicine obscure. En Feuilletant le Livre Noire de Kutná Hora on reconnait que parfois la sorcellerie n'était qu'une mauvaise définition d'un crime plus prosaique - d'un assassinat d'empoisonnement.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Some thoughts about transfer of business strategy processes to tertiary educational institutions
    (Univerzita Pardubice, 1999) Píšová, Michaela
    Tématem příspěvku je problematika řízení terciálních vzdělávacích institucí v podmínkách dynamicky se měnícího externího i interního prostředí. Na základě analýzy zahraničních zkušeností prezentovaných v odborné literatuře a konfrontace výsledků této analýzy s reflexí vlastní praxe se příspěvek snaží najít odpověď na otázku, zda a do jaké míry lze i v terciálních vzdělávacích institucích aplikovat klasické principy strategického managementu.
  • Náhled
    ČlánekOtevřený přístuppeer-reviewedpublished
    Osady statku hradu Rychmburk v deskovém vkladu z roku 1392
    (Univerzita Pardubice, 1999) Teplý, Jaroslav
    Předkládaná studie představuje druhou část celku, týkající se statku hradu Rychmburk na sklonku čtrnáctého století. Prví část tohoto celku, první studie, byla věnována oněm osadám , jež jsou v deskovém vkladu z 8. června roku 1392 lokalisačně nejasné nebo zanikly, tato předkládaná část druhá, druhá studie, zabývá se osadami v tomtéž deskovém vkladu lokalisačně zřetelnými. Vysledovat, jak na základu pramenných zpráv vypadaly osídlení a struktura držby v tomto regionu bude úkolem studie třetí, na obě předchozí navazující.