Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Korecká, Lucie
dc.contributor.author Hrušková, Lucie
dc.date.accessioned 2010-10-01T16:56:16Z
dc.date.available 2010-10-01T16:56:16Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/37553
dc.description.abstract Karotenoidy jsou intenzivně zbarvené, v tucích rozpustné pigmenty přítomné v mnoha potravinách, jako jsou ovoce, zelenina či ryby. Tyto pigmenty lze rozdělit do dvou skupin. První skupinou jsou karoteny (např. ß-karoten či lykopen) a druhou xantofyly (např. lutein či ß-kryptoxanthin). Z hlediska lidského zdraví mají karotenoidy významný vliv pro prevenci onemocnění jako jsou karcinogenní onemocnění, kardiovaskulární choroby, diabetes mellitus, osteoporóza, degenerace žluté skvrny oka, ateroskleróza a ischemické choroby srdeční. Používají se jako potravinářská barviva. Vyskytují se přirozeně nebo jsou do potravin uměle přidávána jako potravinářská aditiva. Jsou významným zdrojem vitamínu A. Metody stanovení karotenoidů jsou závislé na matrici, ve které se nachází. cze
dc.format 39 s. cze
dc.format.extent 1189007 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject karotenoidy cze
dc.subject xantofyly cze
dc.subject karoteny cze
dc.subject karotenoidy v potravinách cze
dc.subject stanovení karotenoidů cze
dc.subject carotenoids eng
dc.subject xanthophylls eng
dc.subject carotene eng
dc.subject carotenoids in foodstuff eng
dc.subject determination of carotenoids eng
dc.title Karotenoidy v potravinách - biochemie karotenoidů, výskyt v potravinách, možnosti stanovení cze
dc.title.alternative Carotenoids in foodstuff - biochemistry of carotenoids, presence in foodstuff, analysis eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2010
dc.description.abstract-translated Carotenoids are intensively coloured, in fats soluble biocompounds that are abundant as pigments in foodstuff, for example fruit, vegetable and/or fishes. This colourants are divided into two groups. First group are carotenes (e.g. beta-carotene or lycopene) and second group are xanthophylls (e.g. lutein or beta-cryptoxanthin). From the standpoint of the human health carotenoids have significant effect for prevention of diseases such as carcinogenic diseases, cardiovascular disease, diabetes mellitus, osteoporosis, degeneration of the macula of the eye, atherosclerosis and ischemic heart disease. Carotenoids are used as food colors. These pigments are natural or supplied to food as food additives. Carotenoids are significant source of vitamin A. Methods for determination of carotenoids depend on the matrix. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D23359
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet