Analýza vitaminu K v potravinách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Lopatová, Stanislava
dc.date.accessioned 2010-10-01T15:27:45Z
dc.date.available 2010-10-01T15:27:45Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/37359
dc.description.abstract Tato práce představuje souhrn informací o vitaminu K, jeho objevu, praktickém stanovení a významu v organismu živočichů i člověka. V první části práce je sepsán úvod o vitaminech a zařazení vitaminu K, včetně jeho historie. Druhá část je zaměřena na popis vitaminu K, jeho fyzikálně-chemických vlastností a přirozený výskyt. Popsány jsou i účinky vitaminu K na lidský organismus a stavy, které nastávají při jeho nedostatku. Jsou zde uvedeny také příčiny nedostatku vitaminu K a množství, které by se mělo konzumovat, aby se mu předešlo. Nechybí zde ani tabulka s hodnotami obsahů vitaminu K v potravinách. V další části jsou uvedeny principy analytických metod stanovení vitaminu K zaměřené na analýzu potravin. Mezi nimi je popsaná metoda HPLC, jež je hodnocena jako nejvhodnější pro stanovení vitaminu K společně s procesy, které tomu předchází. cze
dc.format 29 s. cze
dc.format.extent 1174043 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Vitamin K cze
dc.subject Fylochinon cze
dc.subject analýza potravin cze
dc.subject Vitamin K eng
dc.subject Phylloquinone eng
dc.subject food analysis eng
dc.title Analýza vitaminu K v potravinách cze
dc.title.alternative Vitamin K analysis in foodstuffs eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2010
dc.description.abstract-translated This thesis presents summary of information about vitamin K, its history and importance in animals and humans organisms. First part of the work provides general information about vitamins focused especially on the vitamin K. Second part describes physical and chemical properties of vitamin K, and its origin in nature. In this part the relations between loose or excess of vitamin K in human organism are also described. The values of vitamin K included in different kind of food are mentioned as well. Last part describes basic analytical methods of vitamin K determination commonly used for the food analysis. This part is focused mainly on HPLC method which is rated as the most suitable method for vitamin K determination. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D23350
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet