dc.contributor.advisor |
Adam, Martin |
|
dc.contributor.author |
Lopatová, Stanislava
|
|
dc.date.accessioned |
2010-10-01T15:27:45Z |
|
dc.date.available |
2010-10-01T15:27:45Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/37359 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce představuje souhrn informací o vitaminu K, jeho objevu, praktickém stanovení a významu v organismu živočichů i člověka. V první části práce je sepsán úvod o vitaminech a zařazení vitaminu K, včetně jeho historie. Druhá část je zaměřena na popis vitaminu K, jeho fyzikálně-chemických vlastností a přirozený výskyt. Popsány jsou i účinky vitaminu K na lidský organismus a stavy, které nastávají při jeho nedostatku. Jsou zde uvedeny také příčiny nedostatku vitaminu K a množství, které by se mělo konzumovat, aby se mu předešlo. Nechybí zde ani tabulka s hodnotami obsahů vitaminu K v potravinách. V další části jsou uvedeny principy analytických metod stanovení vitaminu K zaměřené na analýzu potravin. Mezi nimi je popsaná metoda HPLC, jež je hodnocena jako nejvhodnější pro stanovení vitaminu K společně s procesy, které tomu předchází. |
cze |
dc.format |
29 s. |
cze |
dc.format.extent |
1174043 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
Vitamin K |
cze |
dc.subject |
Fylochinon |
cze |
dc.subject |
analýza potravin |
cze |
dc.subject |
Vitamin K |
eng |
dc.subject |
Phylloquinone |
eng |
dc.subject |
food analysis |
eng |
dc.title |
Analýza vitaminu K v potravinách |
cze |
dc.title.alternative |
Vitamin K analysis in foodstuffs |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis presents summary of information about vitamin K, its history and importance in animals and humans organisms. First part of the work provides general information about vitamins focused especially on the vitamin K. Second part describes physical and chemical properties of vitamin K, and its origin in nature. In this part the relations between loose or excess of vitamin K in human organism are also described. The values of vitamin K included in different kind of food are mentioned as well. Last part describes basic analytical methods of vitamin K determination commonly used for the food analysis. This part is focused mainly on HPLC method which is rated as the most suitable method for vitamin K determination. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D23350 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |