dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
|
dc.contributor.author |
Vavřičková, Jana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-10-01T15:11:11Z |
|
dc.date.available |
2010-10-01T15:11:11Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/37323 |
|
dc.description.abstract |
Vitamíny rozpustné v tucích jsou nepolární hydrofobní molekuly odvozené od isoprenu. Vitamín A se v potravinách vyskytuje jako retinol a také ve formě provitamínu beta- karotenu. Vitamín A a jeho deriváty mají nezastupitelnou funkci v procesu genové exprese, vidění či syntéze glykoproteinů. Vitamíny obecně jsou nestabilní při kulinárních úpravách a výjimkou není ani vitamín A. Tato práce se zabývá vlastnostmi tohoto vitamínu, jeho významnou rolí v živém organismu a také jeho stabilitou a případnými změnami při kulinárních úpravách. |
cze |
dc.format |
43 s. |
cze |
dc.format.extent |
391285 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
Vitamin A |
cze |
dc.subject |
retinol |
cze |
dc.subject |
beta-karoten |
cze |
dc.subject |
Vitamin A |
eng |
dc.subject |
retinol |
eng |
dc.subject |
beta-carotene |
eng |
dc.title |
Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách |
cze |
dc.title.alternative |
The changes in vitamine A content during various kitchen treatments |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
|
dc.description.abstract-translated |
Fat-soluble vitamins are non-polar hydrophobic molecules derived from isoprene. Vitamin A is frequently found in foods in the form of retinol and provitamin, beta - carotene. Vitamin A and its derivatives have a vital function in the process of gene expression, vision and synthesis of glycoproteins. Vitamins are generally unstable in culinary adjustments and there is no exception in vitamin A. This work deals with properties of this vitamin, its important role in living organisms and also its stability and possible changes in the culinary treatments. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D23344 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |