Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Vavřičková, Jana
dc.date.accessioned 2010-10-01T15:11:11Z
dc.date.available 2010-10-01T15:11:11Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/37323
dc.description.abstract Vitamíny rozpustné v tucích jsou nepolární hydrofobní molekuly odvozené od isoprenu. Vitamín A se v potravinách vyskytuje jako retinol a také ve formě provitamínu beta- karotenu. Vitamín A a jeho deriváty mají nezastupitelnou funkci v procesu genové exprese, vidění či syntéze glykoproteinů. Vitamíny obecně jsou nestabilní při kulinárních úpravách a výjimkou není ani vitamín A. Tato práce se zabývá vlastnostmi tohoto vitamínu, jeho významnou rolí v živém organismu a také jeho stabilitou a případnými změnami při kulinárních úpravách. cze
dc.format 43 s. cze
dc.format.extent 391285 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Vitamin A cze
dc.subject retinol cze
dc.subject beta-karoten cze
dc.subject Vitamin A eng
dc.subject retinol eng
dc.subject beta-carotene eng
dc.title Změny obsahu vitamínu A při různých kulinárních úpravách cze
dc.title.alternative The changes in vitamine A content during various kitchen treatments eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2010
dc.description.abstract-translated Fat-soluble vitamins are non-polar hydrophobic molecules derived from isoprene. Vitamin A is frequently found in foods in the form of retinol and provitamin, beta - carotene. Vitamin A and its derivatives have a vital function in the process of gene expression, vision and synthesis of glycoproteins. Vitamins are generally unstable in culinary adjustments and there is no exception in vitamin A. This work deals with properties of this vitamin, its important role in living organisms and also its stability and possible changes in the culinary treatments. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D23344
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy členů komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet