Arcobacter - růst a přežívání v životním prostředí
Bakalářská práceStatus neznámýDatum publikování
2010
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Rod Arcobacter je považován mnoha autory za patogenní bakterie jak lidí, tak zvířat. Nicméně relativně málo je známo o jeho schopnosti přežívat v životním prostředí. Arcobacter patří do čeledi Campylobacteraceae spolu s dalšími rody jako je Campylobacter a Helicobacter. V současné době tato bakterie zahrnuje již10 druhů, šest z nich má klinický význam pro člověka. Mezi tyto druhy patří A. butzleri, A. cryaerophilus, A. skirrowii, A. thereius, A. cibarius a A. mytili. Nejběžnější výskyt tohoto mikroorganismu je ve vodě a v mase (nejčastěji drůbežím), dále byl výskyt zaznamenán i v mléce. Je třeba vzít v úvahu několik faktorů při hodnocení přežití bakterií ve vodném prostředí. Teplota může hrát významnou roli v přežití arkobakteru, stejně tak i variabilita tohoto mikroorganismu. Důležitým krokem ke snížení rizika kontaminace potravin, které ohrožuje lidské zdraví je dodržování hygieny a důkladné čištění materiálů a pracovních ploch.
Rozsah stran
55 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D23357
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Arcobacter spp, A. butzleri, mikroorganismus, Arcobacter spp, A. butzleri, microorganism