Digitální knihovnaUPCE
 

Arcobacter - růst a přežívání v životním prostředí

Bakalářská práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2010

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Rod Arcobacter je považován mnoha autory za patogenní bakterie jak lidí, tak zvířat. Nicméně relativně málo je známo o jeho schopnosti přežívat v životním prostředí. Arcobacter patří do čeledi Campylobacteraceae spolu s dalšími rody jako je Campylobacter a Helicobacter. V současné době tato bakterie zahrnuje již10 druhů, šest z nich má klinický význam pro člověka. Mezi tyto druhy patří A. butzleri, A. cryaerophilus, A. skirrowii, A. thereius, A. cibarius a A. mytili. Nejběžnější výskyt tohoto mikroorganismu je ve vodě a v mase (nejčastěji drůbežím), dále byl výskyt zaznamenán i v mléce. Je třeba vzít v úvahu několik faktorů při hodnocení přežití bakterií ve vodném prostředí. Teplota může hrát významnou roli v přežití arkobakteru, stejně tak i variabilita tohoto mikroorganismu. Důležitým krokem ke snížení rizika kontaminace potravin, které ohrožuje lidské zdraví je dodržování hygieny a důkladné čištění materiálů a pracovních ploch.

Rozsah stran

55 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D23357

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Arcobacter spp, A. butzleri, mikroorganismus, Arcobacter spp, A. butzleri, microorganism

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced