Inhibiční účinky přírodních látek na streptokoky se skupinovým antigenem G
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2010
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Cílem diplomové práce bylo ověření antimikrobiálních účinků s přírodních látek na vybrané kmeny streptokoků se skupinovým antigenem G. Testovali jsme celkem 50 náhodně vybraných kmenů streptokoků se skupinovým antigenem G. Minimální inhibiční koncentrace jsme stanovovali u následujících látek: anethol, eugenol, guaiazulen, karvakrol, olej z kůry skořicovníku ceylonského a thymol mikrodiluční metodou. Všechny testované látky byly rozpouštěny přímo v BHI bujónu, některé látky také ve 24% ethanolu. Nejvyšší antimikrobiální aktivitu jsme zaznamenali u karvakrolu, který inhiboval růst 90 % kmenů streptokoků se skupinovým antigenem G již v koncentraci 236,7 ug/ml. Anethol a guaiazulen byly v použitých koncentracích na testované kmeny neúčinné.
Rozsah stran
64 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analýza biologických materiálů
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
D21781
D21781
D21781
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
anethol, eugenol, guaiazulen, karvakrol, olej z kůry skořicovníku ceylonského, thymol, streptokoky se skupinovým antigenem G, mikrodiluční metoda, Anethole, eugenol, guaiazulene, carvacrol, cinnamon bark oil from Cinnamomum zeylanicum, thymol, group G streptococci, microdilution method