Digitální knihovnaUPCE
 

Inhibiční účinky přírodních látek na streptokoky se skupinovým antigenem G

Diplomová práce

Abstrakt

Cílem diplomové práce bylo ověření antimikrobiálních účinků s přírodních látek na vybrané kmeny streptokoků se skupinovým antigenem G. Testovali jsme celkem 50 náhodně vybraných kmenů streptokoků se skupinovým antigenem G. Minimální inhibiční koncentrace jsme stanovovali u následujících látek: anethol, eugenol, guaiazulen, karvakrol, olej z kůry skořicovníku ceylonského a thymol mikrodiluční metodou. Všechny testované látky byly rozpouštěny přímo v BHI bujónu, některé látky také ve 24% ethanolu. Nejvyšší antimikrobiální aktivitu jsme zaznamenali u karvakrolu, který inhiboval růst 90 % kmenů streptokoků se skupinovým antigenem G již v koncentraci 236,7 ug/ml. Anethol a guaiazulen byly v použitých koncentracích na testované kmeny neúčinné.

Rozsah stran

64 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Analýza biologických materiálů

Studijní program

Speciální chemicko-biologické obory

Signatura tištěné verze

D21781
D21781

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

anethol, eugenol, guaiazulen, karvakrol, olej z kůry skořicovníku ceylonského, thymol, streptokoky se skupinovým antigenem G, mikrodiluční metoda, Anethole, eugenol, guaiazulene, carvacrol, cinnamon bark oil from Cinnamomum zeylanicum, thymol, group G streptococci, microdilution method

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced