Analýza silic v bylinných nápojích s využitím techniky mikroextrakce jednou kapkou
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2010
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá analýzou silic v bylinných nápojích s využitím mikroextrakce jednou kapkou metodou přímého vzorkování. Výsledky byly porovnány s analýzou byliny, při které byla použita mikroextrakce jednou kapkou metodou headspace. Získané složky silic byly analyzovány na plynovém chromatografu s plamenovým ionizačním detektorem. Analyzováno bylo deset vzorků bylinných čajů. Teoretická část popisuje vliv silic na zdraví člověka a využití bylin v běžném životě. Dále je popsán čaj jako nápoj, jeho historie, složení a výroba. V neposlední řadě jsou popsány různé extrakční a mikroextrakční techniky. Důraz je kladen na metodu mikroextrakce kapalnou fází, její historii, princip, instrumentaci a aplikace v různých odvětvích. Experimentální část je zaměřena na použité pracovní postupy, přístroje a chemikálie. Výsledky a diskuze se zabývají optimalizací teplotního programu a podmínek mikroextrakce jednou kapkou. Kvantitativní zastoupení silic v bylinných nápojích bylo vyhodnoceno metodou kalibrační křivky. Kvalitativní zastoupení silic v bylinných nálevech i bylinách bylo vyhodnoceno metodou standardního přídavku.
Rozsah stran
75 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D22003
D22003
D22003
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Mikroextrakce kapalnou fází, silice, bylinné čaje, Liquid phase microextraction, essential oils, herbal beverages