dc.contributor.advisor |
Staněk, Václav |
cze |
dc.contributor.author |
Weiserová, Hana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-03T13:18:26Z |
|
dc.date.available |
2010-07-03T13:18:26Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/36532 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin obsažených ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí při 254 nm. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány pomocí fenylizothiokyanátu. Elektroforetická separace byla provedena ve křemenné kapiláře a nejlepší separace analyzovaných derivátů bylo dosaženo ve 30 mM fosfátovém pufru o pH 7,4 s přídavkem 4mM beta-cyklodextrinu. Aminokyseliny byly identifikovány v deseti různých vzorcích komerčně dodávaných medů a medů od soukromých včelařů. Obsah vybraných aminokyselin v analyzovaných vzorcích byl pak vyhodnocen z kalibračních závislostí. |
cze |
dc.format |
58 s, 14 s. obr. příloh |
cze |
dc.format.extent |
2099177 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
Kapilární zónová elektroforéza |
cze |
dc.subject |
Cyklodextrin |
cze |
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
med |
cze |
dc.subject |
Capillary zone electrophoresis |
eng |
dc.subject |
Cyclodextrin |
eng |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
Honey |
eng |
dc.title |
Elektroforetická analýza kyselých látek v medu |
cze |
dc.title.alternative |
Electrophoretic analysis of acidic compounds in honey |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Eisner, Aleš |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
The goal of this thesis is the analysis of free amino acids occurring in honey samples by capillary zone electrophoresis with UV detection (254 nm). Standard solutions of twenty amino acids and sample solutions were pre-capillary derivatized by phenylisothiocyanate and then analyzed using non-coated fused silica capillaries. The best separation was achieved in 30 mM phosphate buffer (pH = 7.4) containing 4mM beta-cyclodextrin. Free amino acids were positively identified in ten different commercial honey samples and samples acquired from private bee-keepres. Content of some amino acids in analyzed samples was determined from their calibration curves. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D22002 |
cze |
dc.identifier.signature |
D22002 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |