Elektroforetická analýza kyselých látek v medu

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Staněk, Václav cze
dc.contributor.author Weiserová, Hana
dc.date.accessioned 2010-07-03T13:18:26Z
dc.date.available 2010-07-03T13:18:26Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36532
dc.description.abstract Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin obsažených ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí při 254 nm. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány pomocí fenylizothiokyanátu. Elektroforetická separace byla provedena ve křemenné kapiláře a nejlepší separace analyzovaných derivátů bylo dosaženo ve 30 mM fosfátovém pufru o pH 7,4 s přídavkem 4mM beta-cyklodextrinu. Aminokyseliny byly identifikovány v deseti různých vzorcích komerčně dodávaných medů a medů od soukromých včelařů. Obsah vybraných aminokyselin v analyzovaných vzorcích byl pak vyhodnocen z kalibračních závislostí. cze
dc.format 58 s, 14 s. obr. příloh cze
dc.format.extent 2099177 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Kapilární zónová elektroforéza cze
dc.subject Cyklodextrin cze
dc.subject aminokyseliny cze
dc.subject med cze
dc.subject Capillary zone electrophoresis eng
dc.subject Cyclodextrin eng
dc.subject amino acids eng
dc.subject Honey eng
dc.title Elektroforetická analýza kyselých látek v medu cze
dc.title.alternative Electrophoretic analysis of acidic compounds in honey eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Eisner, Aleš cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated The goal of this thesis is the analysis of free amino acids occurring in honey samples by capillary zone electrophoresis with UV detection (254 nm). Standard solutions of twenty amino acids and sample solutions were pre-capillary derivatized by phenylisothiocyanate and then analyzed using non-coated fused silica capillaries. The best separation was achieved in 30 mM phosphate buffer (pH = 7.4) containing 4mM beta-cyclodextrin. Free amino acids were positively identified in ten different commercial honey samples and samples acquired from private bee-keepres. Content of some amino acids in analyzed samples was determined from their calibration curves. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D22002 cze
dc.identifier.signature D22002
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka přednesla obhajobu své diplomové práce a zodpověděla dotazy oponenta a členů komise. cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet