Digitální knihovnaUPCE
 

Bakalářské práce / Bachelor's works ÚECHI FCHT (Bc.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/36304

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 231
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Těkavé organické látky ve vnitřním prostředí a možnosti jejich stanovení
    (Univerzita Pardubice, 2024) Sojková, Vendula; Janíková, Lenka
    Bakalářská práce se zaměřuje na těkavé organické látky a jejich vliv na kvalitu vzduchu ve vnitřním prostředí. Popisuje polutanty, které ovlivňují prostředí uvnitř budov a mohou mít dopady na lidské zdraví. Dále se zabývá metodami pro stanovení těchto látek. Převážná část práce se věnuje terénnímu měření těkavých organických látek v reálných podmínkách vnitřního prostředí a hodnocení kvality vzduchu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vázání antropogenního CO2 za tvorby komerčně zajímavých produktů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Petráš, Oliver; Weidlich, Tomáš
    Teoretická část se zabývá způsoby získávání koncentrátů CO2 průmyslových odplynů (spalin, apod.) a jeho využitím jako suroviny, jmenovitě pro výrobu močoviny, methanolu a kyseliny acetylsalicylové. V této části práce jsou detailně popsány různé technologie a procesy, které umožňují efektivní zachytávání a využití CO2. Experimentální část se zabývá možnosti využití CO2 pro syntézou kyseliny 2,4- dihydroxybenzoové z resorcinolu za podmínek Kolbe-Schmittovy reakce. V této části popisuji laboratorní postupy, použití různých reakčních podmínek a vyhodnocuji výsledky syntézy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Monitorování obsahu dusičnanů a fosforečnanů v povrchových vodách
    (Univerzita Pardubice, 2024) Krejčí, Jan; Chýlková, Jaromíra
    Tato bakalářská práce se věnuje monitoringu obsahů dusičnanů, amonných iontů a fosforečnanů ve vytypovaných povrchových vodách na území Pardubic a přilehlého okolí, ke kterým byly přidány i vybrané studniční vody. Odběry vzorků vod probíhaly v časovém období ve třech sériích od listopadu roku 2023 až do dubna 2024. Teoretická část je zaměřena na problematiku spojenou s původem a následky vyšších koncentrací těchto látek ve vodách. V praktické části je uvedena krátká charakteristika odběrových míst a použitých analytických metod. Konkrétně se jednalo o využití simultánní spektrofotometricky sledované neutralizační mikrotitrace a kontinuální průtokové analýzy (CFA). Naměřené hodnoty byly kriticky zhodnoceny a porovnány s platnými právními předpisy pro povrchové a pitné vody. Bylo zjištěno, že některé vzorky nesplňují mezní hodnoty obsahu analyzovaných látek.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Termokineticky indukované změny kyseliny polymléčné a jejich vliv na recyklovatelnost
    (Univerzita Pardubice, 2024) Churilova, Sofiya; Machotová, Jana
    Tato bakalářská práce obsahuje literární rešerši věnující pozornost kyselině polymléčné (PLA) a její chemické struktuře, vlastnostem, oblastem použití, možným metodám její syntézy a degradace. V teoretické části je také podrobně popsána metoda diferenční skenovací kalorimetrie (DSC) a probráno její použití pro studium termických vlastností polymerů. Experimentální část je zaměřena na zkoumání změn termických vlastností PLA pod vlivem různých teplotních programů pomocí DSC. Byly sledovány základní parametry charakterizující termické vlastnosti PLA a zanalyzovány tendence jejich změn při různých rychlostech a dobách ohřevu a chlazení. V diskusi je popsán vztah mezi zjištěnými změnami a degradací PLA a posouzen vliv těchto změn na recyklovatelnost polymeru. Kromě toho je v dané práci navržen nový způsob určení stupně degradace PLA.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Získávání polyfenolických sloučenin z vybraných složek biomasy
    (Univerzita Pardubice, 2024) Holomková, Martina; Weidlich, Tomáš
    Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací procesu separace polyfenolických sloučenin z odpadní biomasy, kterou je kávová sedlina. Zaměřuje se především na lignin. Zkoumá potenciál sloučeniny vázat na její strukturu antropogenní oxid uhličitý. Vznikajícím produktem jsou příslušné deriváty salicylových kyselin použitelné v zemědělství jako hnojivo. Práce zkoumá celý postup přípravy a snaží se najít výhodná řešení jednotlivých kroků přípravy.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Elektrodialýza a její využití při zahušťování solných roztoků
    (Univerzita Pardubice, 2023) Jureček, Kryštof; Jiránková, Hana
    Tato bakalářská práce se zabývá elektrodialýzou a jejím využitím, zejména pro přístup Zero Liquid Discharge (ZLD). Cílem teoretické části práce je posoudit potenciál elektrodialýzy jako klíčového procesu pro dosažení ZLD a analyzovat její efektivitu při čištení a recyklaci odpadních vod. Práce se zaměřuje na principy elektrodialýzy, optimalizaci procesních podmínek a hodnocení účinnosti odsolování vody. Rovnež je nastíněna situace v tomto odvětví ve vybraných zemích. Experimentální část se zaměřuje na zahušťování roztoku síranu sodného pomocí elektrodialyzační jednotky.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Zvolené minerální vody, vybrané geologické a chemické souvislosti
    (Univerzita Pardubice, 2023) Tesařová, Natálie; Dušek, Libor
    Tato kompilační práce poskytla informace o vybraných typech minerálních vod v souvislosti s odpovídajícími geologickými a chemickými aspekty. Byla diskutována řada fyzikálně ? chemických parametrů a senzorických vlastností uvedených minerálních vod, včetně jejich významu z hlediska ochrany zdraví.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Sběr dat pro LCA analýzu nakládání s textilem
    (Univerzita Pardubice, 2023) Pravcová, Barbora; Audrlická Vavrušová, Lenka
    Bakalářská práce je zaměřena na analýzu aktuálního stavu zpracování odpadního textilu a jeho celkového životního cyklu v rámci legislativy v České republice včetně všech environmentálních aspektů. V teoretické části práce je rešerše na téma textilní odpad, která je rozdělena na následující podkapitoly: dopady na životní prostředí, kvalita, systém nakládání s textilním odpadem, recyklace, klasifikace a zpracování odpadu. Dále je popsán systém hodnocení LCA včetně metodiky a použití. Experimentální část bakalářské práce se zabývá sběrem a hodnocením dat v oblasti textilního odpadu a interpretací zjištěných výsledků. Byl zvolen kvantitativní typ výzkumu ve formě dotazníkového šetření.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Využití tvorby iontových párů pro separaci barviv z vodných roztoků
    (Univerzita Pardubice, 2023) Malý, Jonáš; Weidlich, Tomáš
    Tato práce je zaměřena na problematiku nakládání s odpadními vodami z výroby azobarviv. V teoretické části je popsán proces výroby azobarviv a s tím spojený vznik odpadních vod s vysokým obsahem obtížně biologicky odbouratelných organických sloučenin a anorganických solí. Dále jsou zde uvedeny běžně používané metody nakládání s těmito vodami. Experimentální část je zaměřena na odstraňování azobarviva Saturnová hněď LB z modelového roztoku s využitím tvorby iontových párů a adsorpce. Iontová výměna je prováděna pomocí iontové kapaliny benzalkonium chloridu, zvolenými adsorbenty jsou křemelina F60, biochar a bentonit. Jako účinnou a zároveň ekonomicky výhodnou metodou se jeví spolupůsobení benzalkonium chloridu a bentonitu.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Studium toxicity cigaretových nedopalků
    (Univerzita Pardubice, 2023) Skalová, Martina; Kořínková, Jaroslava
    Práce je zaměřena na studium ekotoxicity cigaretových nedopalků pro vodní organismus Daphnia magna. Rozvádí vznik nedopalků počínaje tabákem, jeho zpracováním na cigarety a legislativou, která se tematikou zabývá. V práci jsou popsány principy ekotoxikologických testů a zabývá se také testem akutní imobilizace Daphnia magna výluhem z cigaretových nedopalků.