Digitální knihovnaUPCE
 

Studium rychlosti reakce hydrogenuhličitanu sodného s dihydrogendifosforečnanem sodným

Diplomová práceOmezený přístup

Abstrakt

Předkládaná diplomová práce se zabývá měřením rychlosti uvolňování oxidu uhličitého z hydrogenuhličitanu sodného působením dihydrogendifosforečnanu sodného (SAPP), dále působením směsí SAPP s vybranými fosfáty a dalšími potravinářskými aditivy s cílem nalézt podmínky vedoucí ke snížení rychlosti rozkladné reakce využívané v potravinářství ke kypření těst. K experimentům byla použita volumetrická metoda na Tillmanově přístroji, na němž byly změřeny časové závislosti uvolněného objemu oxidu uhličitého a z nich vypočteny hodnoty parametrů charakterizujících reakční rychlost (ROR). Bylo zjištěno, že rychlost rozkladné reakce lze ovlivnit přídavkem látek snižujících kyselost reakční směsi, zejména difosforečnanu tertrasodného, trifosforečnanu pentasodného a některých solí kyseliny fosforečné. Některá testovaná aditiva mohou dihydrogendifosforečnan sodný ve směsi s hydrogenuhličitanem sodným zcela nahradit.

Rozsah stran

107 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Anorganická technologie

Studijní program

Chemie a technologie materiálů

Signatura tištěné verze

D21826
D21826

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

SAPP, DRR, ROR, chemický kypřící systém, kypřící kyselina, kypřící prášek, měření CO2, neutralizační hodnota, rovnovážná hodnota, SAPP, DRR, ROR, chemical leavening systems, leavening acid, bakery powder, measurement CO2, neutralization value, equilibrium value

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced