Studium rychlosti reakce hydrogenuhličitanu sodného s dihydrogendifosforečnanem sodným
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2010
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Předkládaná diplomová práce se zabývá měřením rychlosti uvolňování oxidu uhličitého z hydrogenuhličitanu sodného působením dihydrogendifosforečnanu sodného (SAPP), dále působením směsí SAPP s vybranými fosfáty a dalšími potravinářskými aditivy s cílem nalézt podmínky vedoucí ke snížení rychlosti rozkladné reakce využívané v potravinářství ke kypření těst. K experimentům byla použita volumetrická metoda na Tillmanově přístroji, na němž byly změřeny časové závislosti uvolněného objemu oxidu uhličitého a z nich vypočteny hodnoty parametrů charakterizujících reakční rychlost (ROR). Bylo zjištěno, že rychlost rozkladné reakce lze ovlivnit přídavkem látek snižujících kyselost reakční směsi, zejména difosforečnanu tertrasodného, trifosforečnanu pentasodného a některých solí kyseliny fosforečné. Některá testovaná aditiva mohou dihydrogendifosforečnan sodný ve směsi s hydrogenuhličitanem sodným zcela nahradit.
Rozsah stran
107 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Anorganická technologie
Studijní program
Chemie a technologie materiálů
Signatura tištěné verze
D21826
D21826
D21826
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
SAPP, DRR, ROR, chemický kypřící systém, kypřící kyselina, kypřící prášek, měření CO2, neutralizační hodnota, rovnovážná hodnota, SAPP, DRR, ROR, chemical leavening systems, leavening acid, bakery powder, measurement CO2, neutralization value, equilibrium value