Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Beňová, Blanka |
cze |
dc.contributor.author |
Marcaníková, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2010-06-17T21:18:10Z |
|
dc.date.available |
2010-06-17T21:18:10Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/36254 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce je stanovení přírodních antioxidantů v ovoci. První část literární rešerše se zabývá popisem přírodních antioxidantů. Další část je věnována antioxidační aktivitě, včetně popisu metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek, které slouží k vlastnímu stanovení antioxidační aktivity. Samostatná část je zaměřena na popis kapalinové chromatografie s podrobnějším popisem coulometrické detekce. Poslední část teoretické části popisuje možné způsoby stanovení antioxidantů v ovoci a nápojích. Experimentální část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity pomocí metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek. Druhá část experimentální práce je zaměřena na optimalizaci chromatografické metody v systému RP-HPLC s coulometrickou detekcí. Bylo optimalizováno složení mobilní fáze, její pH a gradient. Optimalizovaná metoda byla použita pro identifikaci a stanovení antioxidantů v různém ovoci, např. borůvky, maliny, hruška a černý rybíz. |
cze |
dc.format |
73 s. |
cze |
dc.format.extent |
2060055 bytes |
cze |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
cze |
dc.subject |
ovoce |
cze |
dc.subject |
Antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
Fenolické látky |
cze |
dc.subject |
HPLC |
cze |
dc.subject |
CoulArray |
cze |
dc.subject |
fruits |
eng |
dc.subject |
Antioxidant Activity |
eng |
dc.subject |
Phenolic Compounds |
eng |
dc.subject |
HPLC |
eng |
dc.subject |
CoulArray |
eng |
dc.title |
Stanovení přírodních antioxidantů v ovoci |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of natural antioxidants in fruit |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Adam, Martin |
cze |
dc.date.accepted |
2010 |
cze |
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work is the determination of natural antioxidants in fruits. First part of literature search deals with characterization of antioxidants. The second part includes description of antioxidant activity. ABTS, DPPH and total content of phenolic compounds are the methods which are used for the determination of antioxidants. Next part is focused on liquid chromatography with more detailed description of coulometric detection. Finally, possible methods of antioxidant determination in fruits and drinks are described. Experimental part is divided into two parts. The first one is focused on determination of overall content of phenolic compounds and antioxidant activity using ABTS and DPPH methods. The second part is about the optimization of chromatographic method in RP-HPLC system with coulometric detection. The mobile phase composition, its pH and gradient were optimized. Finally, this method was used for antioxidant identification and determination in different fruits, for example blueberries, raspberries, pears and black currants. |
eng |
dc.description.department |
Katedra analytické chemie |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D22009 |
cze |
dc.identifier.signature |
D22009 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|