Stanovení přírodních antioxidantů v ovoci

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Beňová, Blanka cze
dc.contributor.author Marcaníková, Kateřina
dc.date.accessioned 2010-06-17T21:18:10Z
dc.date.available 2010-06-17T21:18:10Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36254
dc.description.abstract Cílem této práce je stanovení přírodních antioxidantů v ovoci. První část literární rešerše se zabývá popisem přírodních antioxidantů. Další část je věnována antioxidační aktivitě, včetně popisu metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek, které slouží k vlastnímu stanovení antioxidační aktivity. Samostatná část je zaměřena na popis kapalinové chromatografie s podrobnějším popisem coulometrické detekce. Poslední část teoretické části popisuje možné způsoby stanovení antioxidantů v ovoci a nápojích. Experimentální část je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity pomocí metod ABTS, DPPH a celkového obsahu fenolových látek. Druhá část experimentální práce je zaměřena na optimalizaci chromatografické metody v systému RP-HPLC s coulometrickou detekcí. Bylo optimalizováno složení mobilní fáze, její pH a gradient. Optimalizovaná metoda byla použita pro identifikaci a stanovení antioxidantů v různém ovoci, např. borůvky, maliny, hruška a černý rybíz. cze
dc.format 73 s. cze
dc.format.extent 2060055 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject ovoce cze
dc.subject Antioxidační aktivita cze
dc.subject Fenolické látky cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject CoulArray cze
dc.subject fruits eng
dc.subject Antioxidant Activity eng
dc.subject Phenolic Compounds eng
dc.subject HPLC eng
dc.subject CoulArray eng
dc.title Stanovení přírodních antioxidantů v ovoci cze
dc.title.alternative Determination of natural antioxidants in fruit eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Adam, Martin cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated The aim of this work is the determination of natural antioxidants in fruits. First part of literature search deals with characterization of antioxidants. The second part includes description of antioxidant activity. ABTS, DPPH and total content of phenolic compounds are the methods which are used for the determination of antioxidants. Next part is focused on liquid chromatography with more detailed description of coulometric detection. Finally, possible methods of antioxidant determination in fruits and drinks are described. Experimental part is divided into two parts. The first one is focused on determination of overall content of phenolic compounds and antioxidant activity using ABTS and DPPH methods. The second part is about the optimization of chromatographic method in RP-HPLC system with coulometric detection. The mobile phase composition, its pH and gradient were optimized. Finally, this method was used for antioxidant identification and determination in different fruits, for example blueberries, raspberries, pears and black currants. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D22009 cze
dc.identifier.signature D22009
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet