Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik

Show simple item record

dc.contributor.advisor Adam, Martin cze
dc.contributor.author Bartůňková, Lenka
dc.date.accessioned 2010-06-17T20:54:44Z
dc.date.available 2010-06-17T20:54:44Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/36186
dc.description.abstract Tato práce je zaměřena na aplikaci moderní extrakční techniky extrakce nadkritickou tekutinou (SFE) pro izolaci antioxidantů v bylinách a její porovnání s klasickou extrakční metodou v Soxhletově extraktoru. V teoretické části jsou popsány vybrané skupiny antioxidantů, jejich výskyt a vlastnosti. Dále pak metody izolace antioxidantů z rostlinné matrice a jejich stanovení vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií. V experimentální části jsou popsány použité vzorky, přístroje a pracovní postupy. Práce byla zaměřena na optimalizaci extrakční techniky SFE pro izolaci vybraných antioxidantů z reálné bylinné matrice s následným stanovením vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s UV detekcí. Optimalizované metody byly aplikovány na různé vzorky bylin. Výsledky získané oběma metodami byly vzájemně porovnány. cze
dc.format 104 s. cze
dc.format.extent 1631773 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject Antioxidanty cze
dc.subject extrakce nadkritickou tekutinou cze
dc.subject HPLC-UV cze
dc.subject byliny cze
dc.subject Antioxidants eng
dc.subject supercritical fluid extraction eng
dc.subject herbs eng
dc.title Analýza významných antioxidantů v bylinách s využitím moderních extrakčních technik cze
dc.title.alternative Analysis of important antioxidants in herbs by means of modern extraction techniques eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Eisner, Aleš cze
dc.date.accepted 2010 cze
dc.description.abstract-translated This work deals with the determination of selected antioxidants in herbs using modern extraction technique called supercritical fluid extraction (SFE) and its comparison with Soxhlet extraction. There are described selected groups of antioxidants, together with their incidence and characteristic properties in the theoretical part. Furthermore, the methods of antioxidants isolation from plants and their determination using high-performance liquid chromatography are presented as well. In the experimental part there are described analysed samples as well as devices and procedures used. This study is focused on the optimisation of both SFE and Soxhlet extraction metods for antioxidants isolation from herbs followed by the high-performance liquid chromatography coupled with UV detection. The optimised method was applied to different herbal samples analysis and the results were compared with values obtained by conventional extraction using Soxhlet extractor. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D21990 cze
dc.identifier.signature D21990
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account