Digitální knihovnaUPCE
 

Publikační činnost pracovníků Univerzitní knihovny / University Library Outputs

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/35142

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 23
  • PrezentaceOtevřený přístup
    Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015: se zaměřením na ukládání plných textů
    (2015) Prochásková, Iva; Melicharová, Lucie
    Seminář je zaměřen na nové trendy ve vědecké komunikaci, seznamuje se základními principy publikování v režimu open access (OA), jeho vlivem na citovanost a prestiž vědeckého pracovníka. Pozornost je věnována vztahu autor - vydavatel a právům autora, která z tohoto vztahu vyplývají. Publikování výsledků v režimu open access je jednou z podmínek programu Horizont 2020, což zohledňuje nově vydaná Směrnice č. 2/2015.
  • PrezentaceOtevřený přístup
    "Připraveni na Horizont 2020?" aneb Jak publikovat
    (2014) Vyčítalová, Lucie
  • Konferenční objekt
    Repository and its place at the University of Pardubice
    (2014) Vyčítalová, Lucie
    The main impulsion to consider the repository at the university was the amendment of the Higher Education Act. According to this amendment, the university is obliged to make accessible the submitted and accepted theses and dissertations. After the analysis of the current system, we have made a decision to create an institutional repository and the DSpace installation was launched in 2007. The structure of communities and collections copies the university environment (faculties, departments) precisely. Nowadays the theses metadata and full-text are regularly submitted to the repository from the university information system. The repository is also open to submit university research outputs (books, articles, conference proceedings). Some titles are submitted regularly by the cooperation with the university publishing center. Articles in accordance with the open access rules are submitted irregularly on the cooperation with the researchers. Each record is equipped by the value added information and statistics. By setting up the OAI-PMH, the repository became an open archive and its content can be searchable via the world registers and systems. In 2012 the repository was adapted to the OpenAIRE project and also added to the university discovery system Primo. The poster will also introduce the current works on the repository connection with the university system for managing bibliographic data of research outputs. The plan is regular metadata imports from the Web of Science and Scopus to help and make easier submitting the metadata to the system for our researchers.
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Sociální sítě v prostředí univerzitní knihovny
    (2014) Jankovská, Blanka; Vyčítalová, Lucie
    Příspěvek představí zkušenosti Univerzitní knihovny Univerzity Pardubice se sociálními sítěmi Facebook a Twitter. Pozornost bude věnována stránce knihovny na síti Facebook, která je využívána především pro neformální komunikaci s uživateli z řad studentů. Stránka informuje o dění v Univerzitní knihovně a upozorňuje i na aktivity univerzity, dalších knihoven a zajímavosti z oblasti čtenářství apod. Na síti Twitter zveřejňuje Univerzitní knihovna informace týkající se otevřeného přístupu k publikovaným výsledkům vědy a výzkumu. Tento komunikační kanál je směrován na akademické pracovníky a studenty doktorského studia. Příspěvek se zároveň zaměří na tvorbu propagačních materiálů, které knihovna využívá k informování o svých službách. Jedná se o černobílé komiksové stripy tvořené ve webové aplikaci Stripgenerator.com a "reklamní bannery" využívané pro prezentaci knihovny na zobrazovacích LCD displejích a na Facebooku.
  • Konferenční objektOtevřený přístup
    Berlin Open Access Conference 2013
    (2013) Vyčítalová, Lucie
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Lákadla pro studenty = bezesné noci pro knihovníky?
    (2013) Jankovská, Blanka
  • Náhled
    Konferenční objektOtevřený přístup
    Byli jsme první aneb Implementace discovery systému Primo na Univerzitě Pardubice
    (2013) Jankovská, Blanka
    První discovery systém nasazený v ČR do ostrého provozu byl financován z projektu "Univerzitní IT pro vzdělávání a výzkum - UNIT" (reg. č. CZ.1.05/4.1.00/04.0134) v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Vítězem otevřeného výběrového řízení se stalo Primo společnosti ExLibris. Systém je na Univerzitě Pardubice (dále UPa) v plném provozu od 1. 10. 2012. Příspěvek mapuje osm měsíců od podpisu smlouvy, přes implementaci systému, testování až k současnému plnému využívání. První srpnová jednání s dodavatelem firmou MULTIDATA byla orientována hlavně na tvorbu lokálního indexu (indexace záznamů z knihovního katalogu a záznamů a plných textů z Digitální knihovny UPa), optimalizaci centrálního indexu pro prostředí UPa (aktivace elektronických informačních zdrojů předplácených UPa, napojení na linkovací server 360 Link), zapojení Prima do univerzitní infrastruktury (vizuál, autorizace a autentikace, Shibboleth, vazba na Konto čtenáře v knihovním katalogu). V průběhu testování pak byly přidány doplňky jako bX Hot Articles a Altmetric. Součástí příspěvku je popis jednotlivých kroků, překonaných překážek a dobrých zkušeností. V neposlední řadě jsou zmíněny i formy propagace (aktuality na zaměstnaneckém a studentském intranetu, komiksový strip, Facebook, články ve Zpravodaji UPa) a první reakce a odezvy ze školení uživatelů (knihovníků, akademiků, studentů). Šest měsíců oficiálního používání přineslo i zajímavá data v uživatelských statistikách. Závěrem je tedy provedena analýza těchto statistik s konkrétním zaměřením na přístupy celkem a v jednotlivých hodinách dne, nejvyhledávanější slova a dotazy s nulovým výsledkem.