Stanovení lipidů v HDL2 a HDL3 frakcích EDTA plazmy diabetiků
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2009
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Předložená diplomová práce se skládá ze tří částí. První část je teoretická, která shrnuje fakta o lipidovém metabolizmu, chromatografických technikách a onemocnění diabetes mellitus. Druhá část je experimentální a obsahuje popis dvou použitých chromatografických metodik. Začátkem této části je popsána separace plazmatických lipidů pomocí preparativní tenkovrstevné chromatografie a stanovení koncentrací jednotlivých lipidových tříd v HDL2 a HDL3 frakcích diabetiků. Následuje popis kvantitativního stanovení koncentrací fyziologických mastných kyselin v HDL2 a HDL3 frakcích pomocí kapilární plynové chromatografie a výpočet aktivity vybraných enzymů. Třetí část je věnována zpracování a vyhodnocení výsledků včetně diskuze a závěru. Metodou tenkovrstevné chromatografie bylo zjištěno, že se koncentrace lipidů ve frakcích HDL2 a HDL3 podstatně neliší. Metodou plynové chromatografie byl v HDL2 frakci zjištěn signifikantní pokles koncentrace kyseliny arachidonové korelující s koncentrací glykovaného hemoglobinu a tedy s rozsahem onemocnění diabetiků. S tím souvisí i nález negativního ovlivnění 5- desaturázy v závislosti na ALT a AST. V HDL3 frakci se rozdíly v obsahu mastných kyselin mezi zdravou, mírnou a těžkou formou diabetu neprojevily.
Rozsah stran
78 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analýza biologických materiálů
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
D20327
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Lipids, Metabolism of lipids, Diabetes mellitus, arachidonic acid, 5-desaturase, Lipidy, lipidový metabolizmus, Diabetes mellitus, kyselina arachidonová, 5-desaturáza