Diplomová práce je zaměřena na kontrolu kvality živných médií pro kultivaci bakterií. Kultivační půdy mají rozhodující vliv na správný výsledek bakteriologického vyšetření. Norma ČSN P CEN ISO / TS 11133-2 Mikrobiologie potravin a krmiv - Část 2 předepisuje druh zkoušek, které musí být u nové šarže provedeny. Patří sem: vizuální kontrola, kontrola pH, kontrola sterility a kontrola růstových vlastností. Vizuální kontrola odhalí případné hrubé chyby, které mají obvykle za následek nepoužitelnost vzhledově odlišného výrobku. Kontrola pH je nezbytná. Každá šarže musí být kontrolována na případnou kontaminaci před vlastním použitím půd. Tyto kvalitativní testy jsou minimálním požadavkem na kontrolu kvality půd. Při vyšší kontrole jakosti média se provádějí kvantitativní (pro testování tekutých půd v bakteriologických zkumavkách) a semikvantitativní (pro testování agarových půd) zkoušky spočívající v hodnocení produktivity PR (u semikvantitativních metod růstového indexu Gi), selektivity SE a specificity SP. Každé kultivační médium má mít v laboratoři vlastní protokol o provedených kontrolách jakosti s uvedením použitých kontrolních referenčních kmenů. Celkem jsme otestovali 46 šarží půd. Z toho u 36,8 % testovaných šarží jsme zjistili nízký růstový index. Tento jev se vyskytoval převážně u selektivních a selektivně - diagnostických půd. Jelikož v porovnání se srovnávacími půdami byl nárůst testovacích bakteriálních kmenů dobrý, mohli jsme jejich jakost potvrdit. U 19,6 % testovaných šarží jsme objevili závady při vizuální kontrole. Tyto chyby neovlivnily funkci půd, a proto i u těchto půd jsme jakost potvrdili. Nedostatky při kontrole specificity vykazovalo 17,9 % půd. U těchto půd jsme jakost potvrdit nemohli vzhledem k negativnímu ovlivnění charakteristiky růstu testovacích bakteriálních kmenů. U dalších 4,3 % půd jsme nepotvrdili sterilitu. Jelikož jsme otestovali pouze jednu půdu (bujón), nemohli jsme spolehlivě zhodnotit kontaminaci celé šarže.