Srovnání histologických výsledků a laboratorních markerů u pacientů s podezřením na celiakální sprue

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Klobučar, Darko cze
dc.contributor.author Přenosilová, Hana
dc.date.accessioned 2009-07-03T09:00:22Z
dc.date.available 2009-07-03T09:00:22Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/33698
dc.description.abstract Celiakální sprue patří mezi autoimunitní onemocnění, které vzniká na základě genetické dispozice. V důsledku přítomnosti lepku v potravě dochází u postiženého jedince k poškození tenkého střeva a k následné malabsorpci. V první části této práce autorka popisuje anatomii a fyziologii tenkého střeva. Dále se zabývá příčinami a příznaky celiakální sprue, možnostmi diagnostiky a léčby této choroby. Ve výzkumné části sleduje a srovnává histologické nálezy a laboratorní markery u pacientů s podezřením na celiakální sprue. Zkoumaným vzorkem je 22 osob, které podstoupili tato vyšetření v roce 2007 a 2008. cze
dc.format 69 s. cze
dc.format.extent 418828 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení cze
dc.subject celiakální sprue cze
dc.subject lepek cze
dc.subject malabsorpce cze
dc.subject protilátky proti tkáňové transglutamináze cze
dc.subject protilátky proti endomysinu cze
dc.subject protilátky proti gliadinu cze
dc.subject Celiac disease eng
dc.subject gluten eng
dc.subject malabsorption eng
dc.subject antibodies against tissue transglutaminosis eng
dc.subject antibodies against endomysin eng
dc.subject antibodies against gliadin eng
dc.title Srovnání histologických výsledků a laboratorních markerů u pacientů s podezřením na celiakální sprue cze
dc.title.alternative Comparison of histological results and laboratory markers of patients with celiac disease spru suspicion eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Němec, Petr cze
dc.date.accepted 2009 cze
dc.description.abstract-translated Celiac disease is one of the autoimmune diseases that arises on the basic of genetic predisposition. As a result of the gluten presence in the food the affected individuals suffer from damage to the small intestine and consequent malabsorption. In the first part of the thesis the author is describing the anatomy and physiology of the small intestine. Besides, the causes, reasons of outbreak and symptoms of the celiac disease are covered. The stress is also laid on possible diagnostical methods and treatment of this disease. In the research part of the thesis the author is monitoring and comparing histological findings and laboratory markers of patients with suspected celiac disease. The group of patients analysed was represented by 22 people. All of them had undergone the above-mentioned examinations in 2007 and 2008. eng
dc.description.department Katedra ošetřovatelství cze
dc.thesis.degree-discipline Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech cze
dc.thesis.degree-name Mgr. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta zdravotnických studií cze
dc.identifier.signature D21101
dc.thesis.degree-program Ošetřovatelství cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet