Digitální knihovnaUPCE
 

Diplomové práce / Theses ÚChTML (Ing.)

Permanentní URI k tomuto záznamuhttps://hdl.handle.net/10195/30339

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 203
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Intumescentní povlaky pro protipožární ochranu ocelových konstrukcí
    (Univerzita Pardubice, 2024) Plachý, Adam; Kalendová, Andréa
    Tato práce se zabývá přípravou a testováním protipožárních zpěňovacích povlaků na ocelové konstrukce. Organické intumescentní nátěry jsou tenkovrstvé zpěňovatelné nátěry, které jsou založeny na kyselém katalyzátoru (např. polyfosforečnan amonný), organických látkách s vysokým obsahem uhlíku (např. pentaerytritol) a nadouvadle (např. melamin) a to jak ve vodou ředitelných, tak i rozpouštědlových pojivech. V práci byl zkoumán poměr třech základních složek zpěňovatelných nátěrů (donor uhlíku, kyselý katalyzátor a nadouvadlo) v různém typu pojiva, kterými byla vodou ředitelná epoxidová disperze, vodou ředitelná alkydové disperze a rozpouštědlová epoxyesterová pryskyřice. Byl zjišťován vliv přídavku fosforečnanu zinečnatého na kvalitu ochranné vrstvy a na ochranné působení povlaku během jeho životnosti. U protipožárních zpěňovatelných hmot byly testovány fyzikálně mechanické vlastnosti (ohyb, úder, hloubení, přilnavost, tvrdost) a antikorozní vlastnosti v solné a kondenzační komoře. Navíc byly provedeny testy ohnivzdornosti, byla hodnocena kvalita a síla zpěněné vrstvy. Pro analýzu připravených nátěrových hmot a vzniklých uhlíkatých vrstev byla použita infračervená spektroskopie a také byly použity metody termické analýzy TG a DSC.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vývoj epoxidových pryskyřic s vysokou odolností vůči externím podmínkám, využitelných pro tvorbu faksimilií
    (Univerzita Pardubice, 2024) Slováček, Jakub; Večeřa, Miroslav
    Diplomová práce se zabývá studiem vybraných epoxidových pryskyřic pro tvorbu a renovaci umělého kamene, ze kterého byly tvořeny faksimilie sochařských děl. V teoretické části jsou popsány druhy epoxidových pryskyřic, jejich vytvrzování. A aditiva, která pryskyřici stabilizují před povětrnostními podmínkami. Dále také písky, z nichž jsou sochy tvořeny. V experimentální části je vyhodnocován vliv povětrnostních podmínek na chemické a fyzikální vlastnosti vybraných pryskyřic a navržen nejvhodnější systém, který by těmto podmínkám odolával. Poté také návrh zpevnění současných soch vybranými epoxidovými pryskyřicemi, které budou odolávat povětrnostním vlivům.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vlastnosti organických povlaků v závislosti na obsahu a složení antikorozních pigmentů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Škorpík, Josef; Kohl, Miroslav
    Tato diplomová práce se zabývá studiem vlivu struktury, složení a koncentrace organických a pigmentů s obsahem hořečnatého a zinečnatého kationtu na antikorozní a fyzikální vlastnosti organických povlaků na bázi epoxyesterové pryskyřice, alkydové pryskyřice a epoxidové pryskyřice. Byly porovnávány vlastnosti nátěrových hmot s obsahem nově syntetizovaných organických pigmentů na bázi nitroso-beta-naftolu s hořečnatým a zinečnatým kationtem, n-dodecylaspargátu s hořečnatým a zinečnatým kationtem a Oktylaspargátu se zinečnatým kationtem. Nátěrové hmoty obsahující organické pigmenty byly porovnávány s nátěrovými hmotami, které byly pigmentované anorganickými pigmenty, jednalo se o oxid hořečnatý, fosforečnanem zinečnatý, oxid zinečnatý, titanovou bělobou rutilového typu a wollastonit. U všech pigmentů byla stanovena jejich hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace, také bylo sledováno pH a měrná elektrická vodivost roztoků pigmentů v závislosti na čase. U pigmentů byly také zjištěny hmotnostní korozní úbytky a obsah vodourozpustných látek. Organické povlaky byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Následně u nich byly testovány jejich fyzikálně -mechanické vlastnosti, jako je odolnost organického povlaků vůči ohybu, úderu, vrypu, hloubení a byla také stanovena přilnavost organického povlaku mřížkovou metodou. Ocelové panely, opatřeny organickými povlaky, byly také podrobeny zrychleným korozním zkouškám, při nichž byla sledována jejich antikorozní účinnost. Organické povlaky byly vystaveny i vlivu nepřímých korozních zkoušek, jako je elektrochemické měření lineární polarizace a stanovení odolnosti vůči vodnému roztoku elektrolytu v závislosti na pH.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Studium hydrofobních vlastností polymerů obsahující atomy boru a gallia
    (Univerzita Pardubice, 2024) Majoroš, Robin; Novák, Miroslav
    Tato diplomová práce se zabývá syntézou série organogallitých boroxinů obsahujících iminovou CH=N funkční skupinu. Tyto látky byly připraveny pomocí Schiffova couplingu výchozího LGa[(OB-4-CH=O-C6H4)2O] (1) s primárními alifatickými aminy v molárním poměru 1:2, což poskytlo sloučeniny LGa[(OB-4-CH=N(C8H17)-C6H4)2O] (2), LGa[(OB-4-CH=N(C12H25)-C6H4)2O] (3) a LGa[(OB-4-CH=N(C18H37)-C6H4)2O] (4). Pomocí této metody byl následně začleněn gallaboroxinový skelet do oligomerních a polymerních struktur, a to reakcí LGa[(OB-4-CH=O-C6H4)2O] (1) s různými diaminy lišícími se linkerem mezi oběma aminovými skupinami v molárním poměru 1:1. Takto byly připraveny sloučeniny (-N=CH-C6H4-LGa(O3B2)-C6H4-CH=N-C6H4-)n (5), (-N=CH-C6H4-LGa(O3B2)-C6H4-CH=N-C2H4-)n (6) a (-N=CH-C6H4-LGa(O3B2)-C6H4-CH=N-C3H6-SiMe2-O-SiMe2-C3H6-)n (7). Připravené sloučeniny 2 - 7 byly dále studovány z hlediska jejich hydrofobních vlastností. Pro tento účel byly vyhotoveny tenké vrstvy sloučenin 2 - 7 metodou spin-coating a hydrofobita byla stanovena měřením kontaktního úhlu vody metodou přisedlé kapky.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv polyanilin fosfátu na korozně-inhibiční vlastnosti epoxyesterových filmů s obsahem pigmentů na bázi směsných oxidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Mušálek, Ondřej; Kohl, Miroslav
    Tato diplomová práce se zabývá studiem vybraného vodivého polymeru, jímž byl polyanilin, v kombinaci se syntetizovanými pigmenty na bázi směsných oxidů kovů s obsahem kationtů Zn, Mg a Fe určených na antikorozní ochranu oceli pomocí nátěrových hmot. V rámci této práce byla vyhodnocována antikorozní účinnost připravených modelových nátěrových hmot na základě výsledků zkoušek v prostředí mlhy solného elektrolytu, vlhké atmosféry s obsahem SO2 a zkoušky odolnosti proti vlhkosti. Hodnocen byl také vliv pigmentu na fyzikálně-mechanickou a chemickou odolnost nátěrových filmů.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Vliv nenasycené dikarboxylové kyseliny na vlastnosti polyesterových pryskyřic
    (Univerzita Pardubice, 2024) Všetečka, Jan; Honzíček, Jan
    V rámci diplomové práce byl syntetizován glykolyzát PET z PET lahví a diethylenglykolu. Syntetizovaný glykolyzát PET byl dále použit k přípravě tří nenasycených polyesterových pryskyřic. K syntéze nenasycených polyesterových pryskyřic byly použity tři různé nenasycené dikarboxylové kyseliny, a to maleinanhydrid, kyselina fumarová a kyselina itakonová. Struktura připravených pryskyřic byla studována NMR spektroskopií a molekulové hmotnosti byly stanoveny gelovou permeační chromatografií. Z připravených pryskyřic byly odlity a vytvrzeny zkušební tělíska, která byla podrobena dynamické mechanické analýze, zkouškám v tahu, ohybu a tlaku a zkoušce rázové houževnatosti
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Aplikace monomeru na bázi řepkového oleje při syntéze samosíťujících filmotvorných latexů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Petrnoušek, Dominik; Machotová, Jana
    Tato diplomová práce se zabývá využitím alternativních monomerů z obnovitelných zdrojů pro syntézu filmotvorných samosíťujících latexů. Teoretická část se mimosamotné náhrady bio-monomeů zabývá zejména popisem koloidních systémů, jejich syntézy, struktury a vlastností. Experimentální část se pak věnuje přípravě dvou sérií polyakrylátových latexů lišící se typem anionaktivního emulgátoru. Jejich základní vlastnosti a vliv polymerizovatelného a nepolyme-rizovatelného emulgátoru byly zkoumány společně s vlivem obsahu kopolymerovaného bio-monomeru. U jejich povlaků a filmů pak byly zkoumány lakařské a mechanické vlastnosti.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Voděodolné latexové nátěrové filmy na bázi zesítěných akrylátových kopolymerů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Dobiáš, Václav; Machotová, Jana
    V teoretické části této diplomové práce jsou ve formě rešerše zpracována témata zabývající se obecnou problematikou nátěrových hmot se zaměřením na voděodolné latexy. Experimentální část se zaměřuje na přípravu a charakterizaci latexů na bázi zesítěných akrylátových kopolymerů. U připravených disperzí, z nichž některé obsahovaly nanostrukturní oxid hořečnatý a/nebo tvrdidlo, byly vyhodnoceny a porovnány jejich základní vlastnosti. Z nátěrových filmů byly poté posouzeny jejich fyzikální a chemické vlastnosti, zejména se zaměřením na jejich citlivost vůči působení vody. Také byla snaha o zavedení alternativní metody stanovení síťové hustoty.
  • Diplomová práceOmezený přístup
    Optimalizace složení MS tmelů z hlediska výsledných mechanických vlastností
    (Univerzita Pardubice, 2024) Adámek, Jiří; Prokůpek, Luboš
    Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá přehledem tmelů na bázi polyuretanů a MS polymerů. Rozebírá jejich důležité vlastnosti, výhody, nevýhody, systémy vytvrzování, jejich přípravu a aplikace v praxi. Dále polyuretanové tmely a tmely na bázi MS polymerů vzájemně porovnává. V praktické části jsou dle příslušných norem připraveny vzorky komerčně dostupných tmelů na bázi polyuretanů a MS polymerů. Je provedena modifikace a optimalizace složení vybraného MS polymerního tmelu. Na vzorcích jsou provedeny fyzikálně-mechanické zkoušky a výsledky jsou diskutovány.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Inkorporace nanostrukturního ZnO při emulzní polymeraci
    (Univerzita Pardubice, 2023) Tázlar, Martin; Machotová, Jana
    Tato diplomová práce obsahuje stručnou literární rešerši na téma vodných akrylových polymerních disperzí připravených technikou emulzní polymerace. Teoretická část se také věnuje tvorbě latexového filmu a iontovému síťování vzhledem k inkorporaci nanostrukturního oxidu zinečnatého. V rámci zamýšlené aplikace připravených latexů je v teoretické části popsáno využití vodných polymerních disperzí v oboru nátěrových hmot a rešerše je zakončena kapitolou o bližší charakteristice oxidu zinečnatého. Experimentální část se zabývá přípravou vodných polymerních disperzí na bázi akrylových monomerů s odlišnou velikostí a obsahem inkludovaného nanostrukturního oxidu zinečnatého. Základní vlastnosti latexů byly vyhodnoceny zejména po stránce jejich stability a reálného obsahu inkludovaného nanostrukturního oxidu zinečnatého. U jejich nátěrových povlaků byly posouzeny lakařské vlastnosti a velký důraz byl kladen na jejich antimikrobiální účinnost v souvislosti s obsahem a velikostí částic inkludovaného oxidu zinečnatého.