Digitální knihovnaUPCE
 

Ústav chemie a technologie makromolekulárních látek / Institute of Chemistry and Technology of Macromolecular Materials

Stálý URI pro tuto komunituhttps://hdl.handle.net/10195/30337

Procházet

Search Results

Nyní se zobrazuje 1 - 10 z 341
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Formulace a studium ochranných vlastností nátěrových hmot s obsahem zinku, vodivých polymerů a vybraných sulfidů a oxidů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Veselý, Ondřej; Kohl, Miroslav
    Tato bakalářská práce se zabývá studiem vlivu struktury, složení a koncentrace organických a anorganických pigmentů s obsahem zinku, vodivých polymerů a vybraných sulfidů a oxidů na antikorozní a fyzikální vlastnosti organických povlaků na bázi epoxyesterové pryskyřice. Byly porovnávány vlastnosti nátěrových hmot s obsahem nově syntetizovaného organického pigmentu - polyanilin. Zinkem pigmentované nátěrové hmoty obsahující organický pigment byly porovnávány s nátěrovými hmotami, které byly pigmentované anorganickými pigmenty, jednalo se o sulfid zinečnatý, oxid zinečnatý, sulfid molybdeničitý a oxid molybdenový. U všech pigmentů byla stanovena jejich hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace, také bylo sledováno pH a měrná elektrická vodivost roztoků pigmentů v závislosti na čase. Organické povlaky byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Následně u nich byly testovány jejich fyzikálně - mechanické vlastnosti, jako je odolnost organického povlaků vůči ohybu, úderu, vrypu, hloubení a byla také stanovena přilnavost organického povlaku mřížkovou metodou. Ocelové panely, opatřeny organickými povlaky, byly také podrobeny zrychleným korozním zkouškám, při nichž byla sledována jejich antikorozní účinnost. Organické povlaky byly vystaveny i vlivu nepřímých korozních zkoušek, jako je elektrochemické měření lineární polarizace a stanovení odolnosti vůči vodnému roztoku elektrolytu v závislosti na pH.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Testování ochranných vlastností nátěrových hmot s obsahem, zinku, vodivých polymerů a vybraných kovových pigmentů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zeithaml, Josef; Kohl, Miroslav
    V rámci této bakalářské práce byla studována problematika vlivu vybraných pigmentů (polyanilinová sůl, hliník, hořčík), na mechanické vlastnosti a antikorozní účinnost zinkem pigmentovaných nátěrových systémů na bázi rozpouštědlového typu epoxyesterové pryskyřice. Zinkem pigmentované nátěrové hmoty jsou považovány za jeden z nejúčinnějších způsobů protikorozní ochrany. Vzhledem k ekonomickým a ekologickým důvodům, je však žádoucí vyvinout nátěrové systémy, které by snížily obsah zinku a přitom poskytovaly srovnatelnou, ne-li lepší ochranu proti korozi. Byly naformulovány, připraveny a otestovány inovativní nátěrové hmoty se sníženým obsahem zinku, s obsahem vodivým polymerem a dalších vhodných kovových pigmentů (hořčík a hliník) pro posílení ochranného mechanismu působení. U všech pigmentů byla stanovena jejich hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace, také bylo sledováno pH a měrná elektrická vodivost roztoků pigmentů v závislosti na čase. Organické povlaky byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Následně u nich byly testovány jejich fyzikálně-mechanické vlastnosti, jako je odolnost organického povlaků vůči ohybu, úderu, vrypu, hloubení a byla také stanovena přilnavost organického povlaku mřížkovou metodou. Ocelové panely, opatřeny organickými povlaky, byly podrobeny zrychleným korozním zkouškám, při nichž byla sledována jejich antikorozní účinnost. Lze konstatovat, že práce zaměřená na výrobu a testování nátěrových hmot s definovaným složením pro protikorozní ochranu se sníženým obsahem zinku přinesla řadu pozitivních výsledků a přínosů. Nové formulace nátěrů, obsahující kombinaci zinku, hliníku, hořčíku a vodivého polymeru polyanilinové soli, byly úspěšně vyvinuty a aplikovány. Výsledky naznačují, že nové formulace nátěrů mají potenciál poskytnout srovnatelnou, ne-li lepší ochranu než tradiční nátěry s vyšším obsahem zinku.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Studium aktivity sikativu na bázi vanadu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Petzný, Vojtěch; Honzíček, Jan
    Práce pojednává o sikativu na bázi vanadu, a popisuje jeho aktivitu v nátěrových filmech v porovnání s komerčním sikativem. V první části je zpracována literární rešerše na téma polyesterových pryskyřic, kde je více pozornosti věnováno alkydovým pryskyřicím v průmyslu nátěrových hmot a roli sikativů v tomto průmyslu. Druhá část bakalářské práce se zabývá sledováním mechanických vlastností vybraných komerčních alkydových pryskyřic, ke kterým byl přidán sikativ na bázi vanadu v různých koncentracích.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Sikativační vlastnosti komplexů manganu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Vrubel, Štěpán; Honzíček, Jan
    Tato bakalářská práce se zabývá vlivem manganatých komplexů na zasychání a další vlastnosti alkydových pryskyřic. Teoretická část se zabývá výrobou alkydových pryskyřic, jejich dělením, surovinami na jejich výrobu a sikativy používanými pro jejich vytvrzování. Praktická část popisuje metody, které byly použity pro přípravu a charakterizaci alkydových nátěrů. V diskuzi jsou prezentovány výsledky z měření.
  • Náhled
    Bakalářská práceOtevřený přístup
    Vliv nanostruktur POSS na vlastnosti epoxidového reaktoplastu
    (Univerzita Pardubice, 2024) Zelenka, Marek; Machotová, Jana
    Tato práce pojednává o nanokompozitech na bázi epoxidového reaktoplastu složeného z epoxidové pryskyřice CHS-EPOXY 520, aminového tvrdidla Jeffamine D-2000 a 2 typů nanostrukturního polyhedrálního oligomerního siloxánu (silsesquioxánu, POSS), a to POSS funkcionalizovaného glycidylovými skupinami (EPOSS) a POSS s aminopropylisooktylovými funkčními skupinami (APOSS). Literární rešerše je zaměřena na relevantní témata. Experimentální část se zabývá přípravou nanokompozitů, měřením jejich mechanických vlastností a nasákavosti. Bylo zjištěno, že při použití APOSS došlo ke zhoršení mechanických vlastností a snížení nasákavosti. Při použití EPOSS naopak došlo ke zlepšení některých mechanických vlastností, ale nasákavost se oproti čistému epoxidu nezměnila.
  • Náhled
    Bakalářská práceStatus neznámý
    Vliv textilních pomocných prostředků při barvení lnu přímými barvivy
    (Univerzita Pardubice, 2024) Maňásková, Karolína; Bayerová, Petra
    Tato bakalářská práce se zabývá barvením lněné tkaniny pomocí přímých barviv v barevném trojúhelníku (žlutá, červená, modrá) s různými smáčecími a ustalovacími prostředky. Práce popisuje metodu barvení a hodnocení procenta vyčerpání barviva z lázně a následné objektivní měření barevnosti, pomocí kterého jsou výsledky vyhodnoceny.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Intumescentní povlaky pro protipožární ochranu ocelových konstrukcí
    (Univerzita Pardubice, 2024) Plachý, Adam; Kalendová, Andréa
    Tato práce se zabývá přípravou a testováním protipožárních zpěňovacích povlaků na ocelové konstrukce. Organické intumescentní nátěry jsou tenkovrstvé zpěňovatelné nátěry, které jsou založeny na kyselém katalyzátoru (např. polyfosforečnan amonný), organických látkách s vysokým obsahem uhlíku (např. pentaerytritol) a nadouvadle (např. melamin) a to jak ve vodou ředitelných, tak i rozpouštědlových pojivech. V práci byl zkoumán poměr třech základních složek zpěňovatelných nátěrů (donor uhlíku, kyselý katalyzátor a nadouvadlo) v různém typu pojiva, kterými byla vodou ředitelná epoxidová disperze, vodou ředitelná alkydové disperze a rozpouštědlová epoxyesterová pryskyřice. Byl zjišťován vliv přídavku fosforečnanu zinečnatého na kvalitu ochranné vrstvy a na ochranné působení povlaku během jeho životnosti. U protipožárních zpěňovatelných hmot byly testovány fyzikálně mechanické vlastnosti (ohyb, úder, hloubení, přilnavost, tvrdost) a antikorozní vlastnosti v solné a kondenzační komoře. Navíc byly provedeny testy ohnivzdornosti, byla hodnocena kvalita a síla zpěněné vrstvy. Pro analýzu připravených nátěrových hmot a vzniklých uhlíkatých vrstev byla použita infračervená spektroskopie a také byly použity metody termické analýzy TG a DSC.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Vývoj epoxidových pryskyřic s vysokou odolností vůči externím podmínkám, využitelných pro tvorbu faksimilií
    (Univerzita Pardubice, 2024) Slováček, Jakub; Večeřa, Miroslav
    Diplomová práce se zabývá studiem vybraných epoxidových pryskyřic pro tvorbu a renovaci umělého kamene, ze kterého byly tvořeny faksimilie sochařských děl. V teoretické části jsou popsány druhy epoxidových pryskyřic, jejich vytvrzování. A aditiva, která pryskyřici stabilizují před povětrnostními podmínkami. Dále také písky, z nichž jsou sochy tvořeny. V experimentální části je vyhodnocován vliv povětrnostních podmínek na chemické a fyzikální vlastnosti vybraných pryskyřic a navržen nejvhodnější systém, který by těmto podmínkám odolával. Poté také návrh zpevnění současných soch vybranými epoxidovými pryskyřicemi, které budou odolávat povětrnostním vlivům.
  • Náhled
    Diplomová práceStatus neznámý
    Vlastnosti organických povlaků v závislosti na obsahu a složení antikorozních pigmentů
    (Univerzita Pardubice, 2024) Škorpík, Josef; Kohl, Miroslav
    Tato diplomová práce se zabývá studiem vlivu struktury, složení a koncentrace organických a pigmentů s obsahem hořečnatého a zinečnatého kationtu na antikorozní a fyzikální vlastnosti organických povlaků na bázi epoxyesterové pryskyřice, alkydové pryskyřice a epoxidové pryskyřice. Byly porovnávány vlastnosti nátěrových hmot s obsahem nově syntetizovaných organických pigmentů na bázi nitroso-beta-naftolu s hořečnatým a zinečnatým kationtem, n-dodecylaspargátu s hořečnatým a zinečnatým kationtem a Oktylaspargátu se zinečnatým kationtem. Nátěrové hmoty obsahující organické pigmenty byly porovnávány s nátěrovými hmotami, které byly pigmentované anorganickými pigmenty, jednalo se o oxid hořečnatý, fosforečnanem zinečnatý, oxid zinečnatý, titanovou bělobou rutilového typu a wollastonit. U všech pigmentů byla stanovena jejich hustota a olejové číslo, z nichž byla následně vypočtena kritická objemová koncentrace, také bylo sledováno pH a měrná elektrická vodivost roztoků pigmentů v závislosti na čase. U pigmentů byly také zjištěny hmotnostní korozní úbytky a obsah vodourozpustných látek. Organické povlaky byly aplikovány na skleněné a ocelové panely. Následně u nich byly testovány jejich fyzikálně -mechanické vlastnosti, jako je odolnost organického povlaků vůči ohybu, úderu, vrypu, hloubení a byla také stanovena přilnavost organického povlaku mřížkovou metodou. Ocelové panely, opatřeny organickými povlaky, byly také podrobeny zrychleným korozním zkouškám, při nichž byla sledována jejich antikorozní účinnost. Organické povlaky byly vystaveny i vlivu nepřímých korozních zkoušek, jako je elektrochemické měření lineární polarizace a stanovení odolnosti vůči vodnému roztoku elektrolytu v závislosti na pH.
  • Náhled
    Diplomová práceOtevřený přístup
    Studium hydrofobních vlastností polymerů obsahující atomy boru a gallia
    (Univerzita Pardubice, 2024) Majoroš, Robin; Novák, Miroslav
    Tato diplomová práce se zabývá syntézou série organogallitých boroxinů obsahujících iminovou CH=N funkční skupinu. Tyto látky byly připraveny pomocí Schiffova couplingu výchozího LGa[(OB-4-CH=O-C6H4)2O] (1) s primárními alifatickými aminy v molárním poměru 1:2, což poskytlo sloučeniny LGa[(OB-4-CH=N(C8H17)-C6H4)2O] (2), LGa[(OB-4-CH=N(C12H25)-C6H4)2O] (3) a LGa[(OB-4-CH=N(C18H37)-C6H4)2O] (4). Pomocí této metody byl následně začleněn gallaboroxinový skelet do oligomerních a polymerních struktur, a to reakcí LGa[(OB-4-CH=O-C6H4)2O] (1) s různými diaminy lišícími se linkerem mezi oběma aminovými skupinami v molárním poměru 1:1. Takto byly připraveny sloučeniny (-N=CH-C6H4-LGa(O3B2)-C6H4-CH=N-C6H4-)n (5), (-N=CH-C6H4-LGa(O3B2)-C6H4-CH=N-C2H4-)n (6) a (-N=CH-C6H4-LGa(O3B2)-C6H4-CH=N-C3H6-SiMe2-O-SiMe2-C3H6-)n (7). Připravené sloučeniny 2 - 7 byly dále studovány z hlediska jejich hydrofobních vlastností. Pro tento účel byly vyhotoveny tenké vrstvy sloučenin 2 - 7 metodou spin-coating a hydrofobita byla stanovena měřením kontaktního úhlu vody metodou přisedlé kapky.