Digitální knihovnaUPCE
 

Degradace Ag solí oxidované celulózy mikroorganismy

Diplomová práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2008

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Diplomová práce se věnuje problematice stanovení Ag ve vzorcích práškových a obvazových materiálů OKCEL Ag-L, OKCEL Ag-T a kultivačních roztocích BHI a MALT metodou plamenové atomové absorpční spektrometrie. Ověřována byla stabilita a homogenita vybraných materiálů a propracována technika úpravy vzorků. Pro rozklad práškových a obvazových vzorků byla provedena optimalizace mikrovlnného rozkladu. Za účelem kvantitativního převedení stříbra do analyzovaného roztoku byla k mineralizaci vzorků použita 65 % (m/m) HNO3 a 25 % (m/v) amoniak. Roztoky BHI a MALT byly před vlastní analýzou 25x ředěny. Za uvedených podmínek byl vliv matrice shledán jako nevýznamný a pro stanovení uvolněného stříbra do roztoku mohla být použita metoda přímé kalibrace. Detekční schopnost a citlivost navržené metody, charakterizovaná hodnotou detekčního limitu, respektive charakteristické koncentrace byla 0,2 mg/l a 0,081 mg/l. Za účelem studia antimikrobiálních vlastností daných materiálů byl sledován vliv přítomnosti mikroorganismů Propionibacterium acnes, Aspergillus fumigatus, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus epidermidis na uvolňování stříbra do roztoku. Sledován byl dále vliv teploty, času a světla na uvolňování stříbra do roztoku. Z naměřených hodnot vyplývá, že na uvolňování stříbra ze vzorku obvazu OKCEL Ag-T měl vliv mikroorganismus Pseudomonas aeruginosa. Na uvolňování stříbra ze vzorku prášku OKCEL Ag-L měl vliv mikroorganismus Aspergillus fumigatus po 2 dnech kultivace.

Rozsah stran

66 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D19405
D19405

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

oxidovaná celulóza, Ag soli oxidované celulózy, antimikrobiální vlastnosti, degradace stříbra, FL-AAS, oxidized cellulose, salts of oxidized cellulose, antimicrobial properties, degradation of silver, FL-AAS

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced