Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Chrobok, Viktor |
|
dc.contributor.author |
Kuřilová, Soňa
|
|
dc.date.accessioned |
2008-08-12T08:37:32Z |
|
dc.date.available |
2008-08-12T08:37:32Z |
|
dc.date.issued |
2008 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/29719 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce je ověření, zda čichový test vyvinutý v Německu za účelem posouzení retronazálního čichu, je vhodný pro vyšetření i u osob v ČR. Dalším úkolem je pak nalezení konkrétních látek a metody vyšetření, které jsou pro retronazální vyšetření nejvhodnější a nejspolehlivější. Experimentální část práce spočívá v nashromáždění základních informací (věk, choroby, kouření) o vyšetřované osobě a provedení čichových testů, jimiž vyšetřujeme ortonazální (OMT test, Sniffin Sticks) a retronazální čichové funkce. Ortonazální vyšetření čichu podstoupilo 43 osob (zdravých i s poruchou čichu). Výrazně nižších výsledků dosáhly osoby s poruchou čichu. Dále bylo pozorováno snížení čichu u starších osob. Retronazální čich byl vyšetřen dvěma metodami, s různými distraktory. K testování bylo použito 40 látek. Vyšetřeny byly dvě skupiny zdravých osob, každá skupina měla k dispozici různé distraktory. Při identifikaci bylo rozložení odpovědí odlišné pouze u 7 testovaných látek (ryba, karamel, hořčice, borůvka, pizza koření, chřest a brokolice). Byly nalezeny látky, které většina osob identifikovala správně (skořice, citrón, česnek, káva, máta peprná, černý pepř, vanilka, malina, paprika, broskev, muškátový oříšek), a také látky správně identifikované malým počtem osob nebo ani jednou osobou (kokos, petržel a mandle). Tento výsledek může mít význam pro zařazení jednotlivých pachových látek do definitivního testu retronazální olfaktometrie. |
cze |
dc.format |
65 s. |
cze |
dc.format.extent |
1270979 bytes |
eng |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
eng |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
cze |
dc.subject |
retronasal olfaction |
eng |
dc.subject |
orthonasal olfaction |
eng |
dc.subject |
Odourized Markers Test |
eng |
dc.subject |
retronasal olfactory test |
eng |
dc.subject |
retronazální čich |
cze |
dc.subject |
ortonazální čich |
cze |
dc.subject |
Test parfémovaných fixů |
cze |
dc.subject |
retronazální čichový test |
cze |
dc.title |
Vyšetření čichu pomocí retronazální olfaktometrie |
cze |
dc.title.alternative |
Smell examination using retronasal olfactometry |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.date.accepted |
2008 |
|
dc.description.abstract-translated |
The goal of this diploma work is a verification of applicability of the olfactory test, which was developed in Germany for retronasal olfaction analysis, for persons in the Czech Republic. Another task is finding of the most suitable and reliable specific materials and methods for retronasal examination. The experimental part consists of acquiring the basic information (age, diseases, smoking) about a testing person and olfactory test performance. For orthonasal trstiny OMT test and Sniffin Sticks test were used. Retronasal olfactory function was tested by newly developed olfactory test. 43 persons (both healthy and olfactory disordered persons) experienced orthonasal andretronasal testing. There were expressively lower values of results in olfactory disordered persons. Decrease of smell function in the elderly was also proved. Retronasal olfaction was examined by two methods using different distractors. 40 substances were used during testing. There were examined two groups of healthy persons, which were tested by two different distractors. We found out, that identification was affected by distractors in 7 tested substance (fish, caramel, mustard, pizza spice, asparagus and broccoli). Substances identified properly by most persons (cinnamon, lemon, garlic, coffee, mint, black pepper, vanilla, raspberry, red pepper, peach, nutmeg) and substance identified properly only by few persons or by none (coconut, parsley, almond) were found.This result can be important for submission of particular odour substances into final retronasal olfactometry test. |
eng |
dc.description.department |
Katedra biologických a biochemických věd |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analýza biologických materiálů |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Mgr. |
cze |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D18018 |
|
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|