Aplikace vybraných mikroextrakčních technik pro analýzu silic v bylinách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Korčáková, Jitka
dc.date.accessioned 2008-08-12T08:35:20Z
dc.date.available 2008-08-12T08:35:20Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/29694
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá analýzou silic s využitím mikroextrakčních technik a destilace s vodní parou. Pro analýzu extraktů byla využita plynová chromatografie s plamenově – ionizačním detektorem. Mikroextrakce tuhou fází, mikroextrakce jednou kapkou, mikroextrakce tuhou fází ve spojení s hydrodestilací, dynamická mikroextrakce kapalnou fází a destilace s vodní parou byly aplikovány u vzorku levanduly lékařské (Lavandula augustifolia), šalvěje lékařské (Salvia officinalis), máty peprné (Mentha piperita) a meduňky lékařské (Melissa officinalis). V teoretické části jsou popsány klasické extrakční techniky. Jsou zde také vysvětleny výhody, nevýhody a využití mikroextrakce tuhou fází a mikroextrakce kapalnou fází. V této části jsou také uvedeny vlastnosti a chemické složení silic, jejich výskyt, využití a vliv na lidské zdraví. V experimentální části jsou uvedeny pracovní postupy úpravy, extrakce a analýzy vzorku, popis zařízení a seznam použitých chemikálií. Výsledky a diskuze obsahují optimalizaci dynamické mikroextrakce kapalnou fází a mikroextrakce tuhou fází ve spojení s hydrodestilací. Bylo provedeno kvalitativní a kvantitativní vyhodnocení zastoupení jednotlivých složek silic v bylinách a na základě dosažených výsledků bylo provedeno porovnání všech použitých extrakčních metod. cze
dc.format 86 s. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.subject Solid Phase Microextraction eng
dc.subject Liquid phase microextraction eng
dc.subject dynamic liquid phase microextraction eng
dc.subject essential oils eng
dc.subject herb eng
dc.subject Mikroextrakce tuhou fází cze
dc.subject Mikroextrakce kapalnou fází cze
dc.subject dynamická mikroextrakce kapalnou fází cze
dc.subject silice cze
dc.subject byliny cze
dc.title Aplikace vybraných mikroextrakčních technik pro analýzu silic v bylinách cze
dc.title.alternative Application of various microextraction techniques for essential oils analysis in herbs eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Ventura, Karel
dc.date.accepted 2008
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the essentials oils analysis in the herbs. These essential oils were isolated by microextraction techniques and steam distillation. The gas chromatography was used for analysis of extracts. The solid phase microextraction, single drop microextraction, solid phase microextraction combined with hydrodistillation, dynamic liquid phase microextraction and steam distillation were applied for analysis of Lavander (Lavandula augustifolia), Salvia (Salvia officinalis), Peppermint (Mentha piperita) and Balm (Melissa officinalis) samples. There are described classical extraction techniques in the theoretical part. There are explained of advantages, disadvantages and applications of the solid phase microextraction and the liquid phase microextraction techniques. The properties and chemical composition of essential oils, their presence, utilization and their influence on human’s health are described as well. There are introduced working processes, preparations, extractions and analysis of samples, descriptions of apparatuses and list of used chemicals in the experimental part. Results and discussion part involves optimization of dynamic liquid phase microextraction and solid phase microextraction combined with hydrodistillation. The qualitative and quantitative composition of essential oils in herbs and comparison of individual extraction methods were evaluated as well. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D18187
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit

K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet