Extrakce antioxidantů z rostlinného materiálu a jejich HPLC stanovení

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Adam, Martin
dc.contributor.author Pavlíková, Petra
dc.date.accessioned 2008-08-12T07:11:17Z
dc.date.available 2008-08-12T07:11:17Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier Univerzitní knihovna (sklad) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/29113
dc.description.abstract Tato práce se zabývá stanovením vybraných antioxidantů v rostlinném materiálu. Je zaměřena především na využití moderních extrakčních technik, zejména na vysokotlakou extrakci rozpouštědlem (PFE), extrakci v ultrazvukové lázni (USE) a extrakci pomocí ultrazvukové sondy (HOM). V teoretické části je bližší seznámení s antioxidanty, jejich vlastnostmi a výskytem. Jsou zde podrobně popsány principy použitých extrakčních technik a zvolené analytické koncovky, tedy vysokoúčinné kapalinové chromatografie. V experimentální části jsou uvedeny analyzované vzorky bylin a charakteristika standardů sledovaných antioxidantů. Dále zde lze nalézt použité přístroje a pracovní postupy. Část výsledky a diskuze se především zaměřuje na úpravu vzorků, tedy na optimalizaci extrakční techniky (PFE). Dále je zde popsána následná analýza extraktů pomocí kapalinové chromatografie s využitím UV detekce (HPLC-UV). V závěru této části jsou na základě analýzy 10 reálných vzorků bylin porovnány použité extrakční metody. cze
dc.format 87 s. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.subject Antioxidants eng
dc.subject antioxidative activity eng
dc.subject extraction eng
dc.subject plants eng
dc.subject Antioxidanty cze
dc.subject Antioxidační aktivita cze
dc.subject extrakce cze
dc.subject HPLC-UV cze
dc.subject byliny cze
dc.title Extrakce antioxidantů z rostlinného materiálu a jejich HPLC stanovení cze
dc.title.alternative Extraction of antioxidants from plant material and its HPLC determination eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr
dc.date.accepted 2008
dc.description.abstract-translated This thesis deals with the determination of selected antioxidants in plant material. It is focused especially to the application of modern extraction techniques. Those are pressurized fluid extraction (PFE), ultrasonic bath extraction (USE) and ultrasonic extraction with homogenizer (HOM). Further, description of antioxidants, its characteristics and appearance are included in the theoretical part. Also the basic principles of used extraction techniques together with high-performance liquid chromatography are described in details. In the experimental part there are presented all analysed plants together with standards characterization. Instrument descriptions together with used procedures are included as well. Sample preparation procedure and especially optimisation of PFE conditions are mentioned in the results and discussion part. Analysis of individual extract by high-performance liquid chromatography with UV detector is also described in this part. Finally, the comparison of various extraction methods based on the contents of target compounds in 10 real plant samples was performed. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D18186
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit

K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet