Digitální knihovnaUPCE
 

Studie vlivu vybraného konzervačního prostředku na růst a rozmnožování listerií v sýrech

Diplomová práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2008

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Teoretická část diplomové práce charakterizuje rod Listeria. Zabývá se jeho vlastnostmi, onemocněním, které způsobuje, výskytem v potravinách, poukazuje na stanovení listerií klasickými kultivačními a moderními metodami a podává informace o možnostech inhibice jejich růstu a rozmnožováni. Během experimentu bylo vyšetřeno klasickou kultivační metodou 25 vzorků měkkých zrajících sýrů zakoupených v tržní síti. U jednoho vzorku Olomouckých tvarůžků byla nalezena přítomnost listerií. Z různých koncentrací konzervačního přípravku HOLDBACTM byla vybrána optimální koncentrace 3 IP/l a ověřena účinnost toho přípravku na růst a rozmnožování listerií na povrchu vyšetřovaných vzorků. Přípravek byl aplikován na povrch sýrů před a po inokulaci listeriemi. Na základě získaných výsledků u jednotlivých typů sýrů byl navržen způsob použití testovaného konzervačního přípravku HOLDBACTM.

Rozsah stran

68 s., 3 s. obr. příloh.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D18920

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

listeria, Listeria monocytogenes, ripened soft cheeses, preservative HOLDBACTM, listerie, Listeria monocytogenes, měkké zrající sýry, konzervační přípravek HOLDBACTM

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced