Digitální knihovnaUPCE
 

Prvková analýza potravinových doplňků pomocí o-TOF ICP MS

Diplomová práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2008

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Byla zpracována literární rešerše, která byla věnována prvkové analýze potravinových doplňků a využití ICP-MS v analýze potravin. Práce byla zaměřena na vypracování analytického postupu stanovení prvků, které jsou v potravinových doplňcích přítomny ve stopových množstvích, pomocí ICP-MS. Pro přípravu vzorku k analýze byla použita a optimalizována metoda mikrovlnné mineralizace, následně byly optimalizovány podmínky analýzy, jako jsou kalibrační rozsah měření, ředění vzorků, volba pracovních izotopů, vnitřních standardů a referenčních materiálů a vlastní natavení parametrů přístroje o-TOF-ICP-MS. Ve vzorcích byla stanovena většina mikronutrientů, kovy vzácných zemin a další stopové prvky, z nichž některé při vyšší koncentraci působí toxicky. Kontrola správnosti analytického postupu byla ověřena analýzou referenčních materiálů (GBW 08503 – pšeničná mouka, GBW 07603 – větvičky, NIST SRM 1568a – sušené mléko, QCM 03 – jahodové listy). Detekční limity použitého analytického postupu se pro jmenované prvky pohybovaly v rozmezí od 0,3 do 6 µg.kg-1. Přítomnost některých kovů poukazuje na kvalitu daného potravinového doplňku. Nejvyšší obsah As (1,4±0,2 mg.kg-1) byl nalezen v přípravku Centrum (Wyeth Spa), Cd bylo nalezeno v nejvyšší koncentraci (0,64±0,12 mg.kg-1) v přípravku Ca-Mg-Zn (Walmark), obsah olova (až 12,4±0,45 mg.kg-1) závisel na typu přípravku, jeho průměrná koncentrace překračovala nejvyšší přípustná množství pro potraviny daná vyhláškou 298/1997Sb. Vliv některých prvků na lidský organismus není znám, za povšimnutí ale stojí nápadně vysoké koncentrace La, Li a V u přípravku Ca-Mg-Zn (Vitar).

Rozsah stran

86 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D18183

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

microwave digestion, ultratrace analasis, food supplements, trace microelements, minerals, mikrovlnná mineralizace, ultrastopová analýza, potravinové doplňky, stopové prvky, minerály

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced