Digitální knihovnaUPCE
 

Mezinárodní měnový fond a Světová banka a jejich protikorupční programy

Bakalářská práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2006

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato bakalářská práce je tematicky zaměřena na úlohu a postavení Mezinárodního měnového fondu a Světové banky s přihlédnutím na protikorupční aktivity uplatňované těmito institucemi. Je rozdělena do čtyř základních částí. První část je výhradně zaměřena na stručnou charakteristiku fungování MMF - od historického vývoje, přes organizační strukturu a členství, až po kritiku směřující vůči postojům MMF. Následující druhá část se podrobně věnuje Světové bance se stejným kapitolním členěním jako v předešlé části za účelem možného srovnání obou institucí. Ve třetí části se nachází výčet hlavních programů obou mezinárodních institucí i se stručnou charakteristikou každého z nich. Poslední - čtvrtá část vysvětluje pojem korupce a uvádí i konkrétní protikorupční strategie a opatření, která vycházejí z iniciativ členských zemí MMF a Světové banky. Součástí je i porovnání afrických a evropských zemí z hlediska indexu CPI a růstu HDP.
This bachelor work is thematic sight on a role and a position of International Monetary fund and World Bank with a consideration on anti-corruption activities. This work is divide in four bodies. The first part is sight on brief characteristics of IMF - from a historical development, over an organizational structure and a membership, till up a critique of IMF. Following the second part pay an attention to the World Bank with identical chapters as in a preceding part with the view of possible juxtaposition of both institutions. In the third part is an enumeration of principal programs of these international institutions with brief characteristics each of them. Last - fourth part interpret as a concept of corruption and show in concrete anti-corruption strategies and precautions, which go from initiative member countries IMF and World's Bank. The finis belongs to comparison of African and European countries from standpoint index CPI and growth GDP.

Rozsah stran

79 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Název akce

ISBN

Studijní obor

Veřejná ekonomika a správa

Studijní program

Hospodářská politika a správa

Signatura tištěné verze

D15044

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

International Monetary Fund, World Bank, Corruption, Mezinárodní měnový fond, Světová banka, Transparency International, Korupce, Index CPI

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced