Digitální knihovnaUPCE
 

Návrh rozhodovacích stromů pomocí ID3 algoritmu

Diplomová práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2006

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Diplomová práce se zabývá návrhem klasifikačních modelů využívajících rozhodovací stromy, konkrétně jejich indukcí pomocí ID3 algoritmu, a tvorbou aplikace generující rozhodovací stromy na základě tohoto algoritmu ze vstupních dat. Pro model klasifikace bonity obcí slouží k indukci rozhodovacího stromu data o obcích Pardubického kraje, kterým již je přidělena ratingová třída. V teoretické části práce jsou uvedeny možnosti ohodnocování obcí a navržen vstupní vektor parametrů. Dále jsou zde charakterizovány základní pojmy z teorie rozhodovacích stromů v induktivním učení a algoritmy používané k indukci se zaměřením na algoritmus ID3. Praktická část se zabývá návrhem a tvorbou aplikace generující rozhodovací stromy v prostředí Visual Basic for Applications v podobě makra pro MS Excel, která je následně využita k navrhování klasifikačních modelů, včetně modelu klasifikace bonity obcí.
This thesis focuses on creating classification models using decision trees learned by ID3 algorithm and development of application generating decision trees on the basis of this algorithm from input data. For the municipal rating classification model, there are data of the Pardubice region municipalities with rating class used for learning decision trees. Theoretical part contains municipalities rating possibilities and design of the input parameters vector. Also, there are characterized basic terms from decision trees theory and learning algorithms, especially the ID3 algorithm, in this part. Practical part concentrates on development of an application generating decision trees in the Visual Basic for Applications programming environment. This application is then used to create classification models, including the municipal rating classification model.

Rozsah stran

68 s., 10 s. příloh

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Název akce

ISBN

Studijní obor

Informatika ve veřejné správě

Studijní program

Systémové inženýrství a informatika

Signatura tištěné verze

D15092

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

ID3 algorithm, induction, entropy, municipal rating, ID3 algoritmus, indukce, entropie, makro, Visual Basic for Applications, bonita, rating obcí

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced