Studijní obor:chemická technologie papíru a celulózy
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikou odvodňování a formace listu papíru ze suspenze nasáváním. Cílem bylo zjistit optimální podmínky pro tvorbu koláče papíru. Také byl studován vliv pulzů na rychlost odvodňování a hmotnost vzniklého koláče. Pro měření byla sestavena aparatura, která umožňovala regulovat průtok papíroviny kolem nasávacího přípravku, měnit podtlak, vytvářet tlakové pulzy o různé frekvenci a měřit závislost objemu filtrátu na čase. Měření bylo provedeno na suspenzi naběleného sulfátu o konzistenci 0,5% a stupni mletí 40 stupňů SR (označeno jako suspenze 1) a směsi sulfátu (stejných parametrů), nitrocelulózy, pojidla a pomocných látek (označemo jako suspenze 2.) Získané hodnoty odvodňovacích časů a hmotností vytvořených koláčů pro jednotlivé průtoky a podtlaky byly shrnuty do tabulek a grafů. Bylo zjištěno, že pro maximální tvorbu kláče je důležité zajistit co nejmenší proudění v okolí nasávacího přípravku - to znamená proudění takové intenzity, aby udrželo suspenzi v promíchaném stavu, ale nerozrušovalo již vytvořený koláč. Dále byl prokázán negativní vliv takových pulzů jak na rychlost odvodňování, tak na výslednou hmotu koláče. Z praktického hlediska se zdá být nejvýhodnější filtrovat na začátku za nižšího podtlaku a po dosažení určitého odporu koláče pak následně podtlak zvýšit.