Digitální knihovnaUPCE
 

Analytické metody pro sledování kvality nutričních substrátů a jejich methanizace

Disertační práce
Náhled není k dispozici

Datum publikování

2005

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

V práci jsou specifikovány analytické metody pro stanovení konečných plynných produktů anaerobní fermentace. Pro výzkum methanizačních procesů během fermentace dietní vlakniny je popsána metoda GC-FID a kontinuální analýza MicroFIDem. Obě metody byly porovnány s užitím software MS Excell (Analysse-lt) - Passing-Bablokova regresní analýza. Kontinuální analýzou byl stanoven "transit time" po aplikaci dietní vlákniny (laktulóza, guareta). Dále jsou zde popsány nové metody pro stanovení fosfanu a sulfanu v biologických matricích. Hladiny sulfanu v krvi zdravých kontrol byly stanoveny v rozmezí 35-80 mikromol/l. Byla vyvinuta derivatizační metoda (akrylonitrilem) pro stanovení fosfanu metodou GC-MS (PCI-Q).

Rozsah stran

109 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Název akce

ISBN

Studijní obor

analytická chemie

Studijní program

Signatura tištěné verze

D13921

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (sklad)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

methan, sirovodík, fosfan, plynová chromatografie, derivatizace, anaerobní fermentace

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced