Analytické metody pro sledování kvality nutričních substrátů a jejich methanizace
Disertační práce Náhled není k dispozici
Datum publikování
2005
Autoři
Vedoucí práce
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V práci jsou specifikovány analytické metody pro stanovení konečných plynných produktů anaerobní fermentace. Pro výzkum methanizačních procesů během fermentace dietní vlakniny je popsána metoda GC-FID a kontinuální analýza MicroFIDem. Obě metody byly porovnány s užitím software MS Excell (Analysse-lt) - Passing-Bablokova regresní analýza. Kontinuální analýzou byl stanoven "transit time" po aplikaci dietní vlákniny (laktulóza, guareta). Dále jsou zde popsány nové metody pro stanovení fosfanu a sulfanu v biologických matricích. Hladiny sulfanu v krvi zdravých kontrol byly stanoveny v rozmezí 35-80 mikromol/l. Byla vyvinuta derivatizační metoda (akrylonitrilem) pro stanovení fosfanu metodou GC-MS (PCI-Q).
Rozsah stran
109 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Název akce
ISBN
Studijní obor
analytická chemie
Studijní program
Signatura tištěné verze
D13921
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (sklad)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
methan, sirovodík, fosfan, plynová chromatografie, derivatizace, anaerobní fermentace