Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Co může prozradit profil mastných kyselin o bakteriích?

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpostprint
dc.contributor.authorHofmeisterová, Leona
dc.contributor.authorŠilha, David
dc.contributor.authorKanďár, Roman
dc.date.accessioned2023-07-12T13:02:27Z
dc.date.available2023-07-12T13:02:27Z
dc.date.issued2022
dc.description.abstractChemotaxonomické metody používané v bakteriální systematice pro zisk informací o chemickém složení bakteriálních buněk často využívají analytické postupy. Jednou z nejvíce využívaných metod je analýza mastných kyselin (MK), resp. metylesterů mastných kyselin (FAME, z angl. Fatty Acid Methyl Ester) plynovou chromatografií (GC). Význam této metody pro identifikaci bakterií je založen na strukturálních rozdílech MK jako je délka řetězce, přítomnost nasycených či nenasycených MK, výskyt rozvětvených MK, nebo přítomnost MK s OH skupinou. Spolehlivost a přesnost identifikace bakterií je dána dodržováním standardního operačního postupu při kultivaci bakteriálních buněk i GC analýze. Jedním z velmi dobře propracovaných komerčních systémů pro analýzu bakteriálních MK je Sherlock Microbial Identification Systém (MIS). Jedná se o automatizovaný systém GC, který umožňuje identifikaci celé řady mikroorganismů na základě detekce profilu FAME. Přítomnost různých MK a jejich relativní množství je porovnáno s profily MK referenčních kmenů. Analýza MK plynovou chromatografií je jednoduchou, ekonomicky nenáročnou, a především spolehlivou metodou identifikace.cze
dc.description.abstract-translatedChemotaxonomic methods used in bacterial systematics often use analytical procedures to obtain information about the chemical composition of bacterial cells. One of the most widely used methods is the analysis of fatty acids (FA) or fatty acid methyl esters (FAME) by gas chromatography (GC). The relevance of this method for the identification of bacteria is based on structural differences in FA such as chain length, the presence of saturated or unsaturated FA, the presence of branched FA, or the presence of FA with an OH group. The reliability and precision of bacterial identification is due to the adherence to standard operating procedures for both bacterial cell culture and GC analysis. One of the very sophisticated commercial systems for bacterial GC analysis is the Sherlock Microbial Identification System (MIS), an automated GC system that allows the identification of a wide range of microorganisms based on the detection of the FAME profile. The presence of different FA and their relative abundance is compared with the FA profiles of reference strains. Analysis of FA by gas chromatography is a simple, economically inexpensive, and, above all, reliable method of identification.eng
dc.formatp. 50-57eng
dc.identifier.issn0009-0646
dc.identifier.obd39887752
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/81053
dc.language.isocze
dc.peerreviewedyeseng
dc.project.IDSGS_2022_004/Analytické, molekulárně biologické, mikrobiologické a cytologické metody pro laboratorní diagnostiku různých chorob a patologických stavůcze
dc.publicationstatuspostprinteng
dc.relation.ispartofBulletin Československé společnosti mikrobiologické, volume 2, issue: Létoeng
dc.rightspouze v rámci univerzitycze
dc.subjectGCcze
dc.subjectidentifikacecze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectGCeng
dc.subjectidentificationeng
dc.subjectfatty acidseng
dc.titleCo může prozradit profil mastných kyselin o bakteriích?cze
dc.title.alternativeWhat can the fatty acid profile reveal about bacteria?eng
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
Bulletin_CSSM.pdf
Velikost:
246.26 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis: