Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Náhražky kávy - charakterizace a vliv na lidské zdraví

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorAdam, Martin
dc.contributor.authorHajduková, Barbora
dc.date.accepted2025-08-25
dc.date.accessioned2025-09-08T08:59:59Z
dc.date.issued2025
dc.date.submitted2025-06-24
dc.description.abstractBakalářská práce se zaměřuje na charakteristiku alternativ ke klasické kávě, konkrétně na kávoviny vyrobené z různých rostlinných surovin, jako jsou čekanka, ječmen, kořen pampelišky a další. Cílem práce je tyto náhražky kávy popsat a vzájemně porovnat z hlediska chemického složení, senzorických vlastností a vlivu na lidské zdraví. Součástí studie je také hodnocení senzorických vlastností a spotřebitelských preferencí jednotlivých produktů. Výsledky práce by měly přispět k lepšímu porozumění výhodám a nevýhodám těchto alternativ, a to nejen z hlediska chuti, ale i vlivu na lidské zdraví.cze
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis focusses on the characterisation of alternatives to traditional coffee, specifically coffee substitutes made from various plant-based ingredients such as chicory, barley, dandelion root, and others. The aim of this thesis is to describe these coffee alternatives and compare them in terms of chemical composition, sensory properties, and their effects on human health. The study also includes an evaluation of the sensory qualities and consumer preferences of individual products. The results of this thesis should contribute to a better understanding of the advantages and disadvantages of these alternatives, not only in terms of taste, but also in relation to their impact on human health.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své bakalářské práce, poté byla seznámena s posudkem vedoucího bakalářské práce. Studentka odpověděla na otázky zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format72 s.
dc.identifier.stag50459
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/85810
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkávovinycze
dc.subjectnáhražky kávycze
dc.subjectchemické složenícze
dc.subjecttechnologie výrobycze
dc.subjectsenzorická analýzacze
dc.subjectzdravá výživacze
dc.subjectzdravícze
dc.subjectcoffee substituteseng
dc.subjectchemical compositioneng
dc.subjectproduction technologyeng
dc.subjectsensory analysiseng
dc.subjecthealthy nutritioneng
dc.subjecthealtheng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programHodnocení a analýza potravincze
dc.titleNáhražky kávy - charakterizace a vliv na lidské zdravícze
dc.title.alternativeCoffee substitutes - characterization and effect on human healtheng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
HajdukovaB_NahrazkyKavy_MA_2025.pdf
Velikost:
2.54 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_NahrazkyKavy_BH_2025.pdf
Velikost:
256.6 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce