Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Využití elektrodialýzy při úpravě potravinářských produktů

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorCakl, Jiří
dc.contributor.authorVaňková, Zuzana
dc.date.accepted2017-08-23
dc.date.accessioned2017-09-19T08:21:21Z
dc.date.available2017-09-19T08:21:21Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017-06-29
dc.description.abstractElektrodialýza je elektromembránovým procesem, při kterém dochází k separaci záporně a kladně nabitých částic z roztoků v závislosti na jejich migraci k příslušným elektrodám. K selektivnímu řízení této migrace se využívají iontově výměnné membrány, kterými je transportován podle jejich náboje pouze určitý druh iontů. První část práce se zabývá charakterizací procesu elektrodialýzy, jeho principem, separačními membránami, technologickým a aparaturní vybavením a limitacemi jeho využití. Druhá část je pak věnována možnostem využití těchto procesů v potravinářství. Ukazuje se, že elektrodialýza má vysoký rozvojový potenciál zejména při zpracování vína, moštů a mlékárenských produktů.cze
dc.description.abstract-translatedElectrodialysis is an electromembrane process that enables the separation of negatively and positively charged particles from solutions depending on their migration to the oppositely charged electrode. Ion-exchange membranes are used to control this migration selectively. The first part of the work deals with the characterization of the electrodialysis process, its principle, separation membranes, technology and equipment and process limitations. The second part is devoted to the possibilities of using these processes in the food industry. It can be concluded that electrodialysis has a high development potential, especially in the processing of wine, musts and dairy products.eng
dc.description.defenceStudent úspěšně obhájil bakalářskou práci a zodpověděl otázky komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format51 s.cze
dc.identifierUniverzitní knihovnacze
dc.identifier.signatureD37302cze
dc.identifier.stag30194
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/69157
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectelektrodialýzacze
dc.subjectpotravinářstvícze
dc.subjectvínocze
dc.subjectmléčná syrovátkacze
dc.subjectmoštcze
dc.subjectElectrodialysiseng
dc.subjectFood Industryeng
dc.subjectWineeng
dc.subjectMilk Wheyeng
dc.subjectMusteng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleVyužití elektrodialýzy při úpravě potravinářských produktůcze
dc.title.alternativeUse of electrodialysis in processing of food productseng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
VankovaZ_Vyuziti_elektrodialyzy_JC_2017.pdf
Velikost:
908.1 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce