Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Stanovení vybraných látek v různých stádiích kvasného procesu medoviny

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorŘezková, Soňa
dc.contributor.authorMelicharová, Šárka
dc.contributor.refereeČesla, Petr
dc.date.accepted2016-06-07
dc.date.accessioned2016-06-09T12:41:41Z
dc.date.available2016-06-09T12:41:41Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-05-24
dc.description.abstractCílem této diplomové práce bylo stanovení ethanolu, sacharidů a 5-hydroxymethylfurfuralu v různých stádiích kvasného procesu medoviny pomocí separačních technik. Obsah ethanolu byl stanoven pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Pro stanovení sacharidů byla využita kapalinová chromatografie ve spojení s refraktometrickým detektorem a pro stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu micelární elektrokinetická kapilární chromatografie. Tyto látky byly analyzovány během kvašení u tří medovin získaných od včelařů. Vzorky jednotlivých medovin byly odebírány přibližně každý druhý den v průběhu kvašení.cze
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was the determination of ethanol, saccharides and 5-hydroxymethylfurfural in various stages of fermentation of mead using separation techniques. The content of ethanol was measured by gas chromatography with a flame ionization detector. Liquid chromatography with refractive index detector was used for the determination of saccharides and micellar electrokinetic capillary chromatography was employed for the analysis of 5-hydroxymethylfurfural. These compounds were analyzed during fermentation of three meads acquired from beekeepers. Samples of each meads were collected approximately every second day during fermentation.eng
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format66 s.cze
dc.format.extent2196149 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD35488
dc.identifier.stag30698
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/64569
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupná
dc.subjectmedovinacze
dc.subjectethanolcze
dc.subjectsacharidycze
dc.subject5-hydroxymethylfurfuralcze
dc.subjectplynová chromatografiecze
dc.subjectkapalinová chromatografiecze
dc.subjectmicelární elektrokinetická kapilární elektroforézacze
dc.subjectmeadeng
dc.subjectsaccharideseng
dc.subjectgas chromatographyeng
dc.subjectliquid chromatographyeng
dc.subjectmicellar electrokinetic capillary chromatographyeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleStanovení vybraných látek v různých stádiích kvasného procesu medovinycze
dc.title.alternativeDetermination of selected substances in different stages of fermentation proces of meadeng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
MelicharovaS_Stanoveni medoviny_SR_2016.pdf
Velikost:
2.09 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
vedouci-RezkovaS_Stanoveni medoviny_SM_2016.pdf
Velikost:
1.04 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
oponent-CeslaP_Stanoveni medoviny_SM_2016.pdf
Velikost:
1.71 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce