Publikace: Stanovení vybraných látek v různých stádiích kvasného procesu medoviny
Diplomová práceOmezený přístup| dc.contributor.advisor | Řezková, Soňa | |
| dc.contributor.author | Melicharová, Šárka | |
| dc.contributor.referee | Česla, Petr | |
| dc.date.accepted | 2016-06-07 | |
| dc.date.accessioned | 2016-06-09T12:41:41Z | |
| dc.date.available | 2016-06-09T12:41:41Z | |
| dc.date.issued | 2016 | |
| dc.date.submitted | 2016-05-24 | |
| dc.description.abstract | Cílem této diplomové práce bylo stanovení ethanolu, sacharidů a 5-hydroxymethylfurfuralu v různých stádiích kvasného procesu medoviny pomocí separačních technik. Obsah ethanolu byl stanoven pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Pro stanovení sacharidů byla využita kapalinová chromatografie ve spojení s refraktometrickým detektorem a pro stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu micelární elektrokinetická kapilární chromatografie. Tyto látky byly analyzovány během kvašení u tří medovin získaných od včelařů. Vzorky jednotlivých medovin byly odebírány přibližně každý druhý den v průběhu kvašení. | cze |
| dc.description.abstract-translated | The aim of this thesis was the determination of ethanol, saccharides and 5-hydroxymethylfurfural in various stages of fermentation of mead using separation techniques. The content of ethanol was measured by gas chromatography with a flame ionization detector. Liquid chromatography with refractive index detector was used for the determination of saccharides and micellar electrokinetic capillary chromatography was employed for the analysis of 5-hydroxymethylfurfural. These compounds were analyzed during fermentation of three meads acquired from beekeepers. Samples of each meads were collected approximately every second day during fermentation. | eng |
| dc.description.department | Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 66 s. | cze |
| dc.format.extent | 2196149 bytes | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.identifier | Univerzitní knihovna (studovna) | cze |
| dc.identifier.signature | D35488 | |
| dc.identifier.stag | 30698 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/64569 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Práce není přístupná | |
| dc.subject | medovina | cze |
| dc.subject | ethanol | cze |
| dc.subject | sacharidy | cze |
| dc.subject | 5-hydroxymethylfurfural | cze |
| dc.subject | plynová chromatografie | cze |
| dc.subject | kapalinová chromatografie | cze |
| dc.subject | micelární elektrokinetická kapilární elektroforéza | cze |
| dc.subject | mead | eng |
| dc.subject | saccharides | eng |
| dc.subject | gas chromatography | eng |
| dc.subject | liquid chromatography | eng |
| dc.subject | micellar electrokinetic capillary chromatography | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Hodnocení a analýza potravin | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Ing. | |
| dc.thesis.degree-program | Chemie a technologie potravin | cze |
| dc.title | Stanovení vybraných látek v různých stádiích kvasného procesu medoviny | cze |
| dc.title.alternative | Determination of selected substances in different stages of fermentation proces of mead | eng |
| dc.type | diplomová práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 3 z 3
Načítá se...
- Název:
- MelicharovaS_Stanoveni medoviny_SR_2016.pdf
- Velikost:
- 2.09 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- vedouci-RezkovaS_Stanoveni medoviny_SM_2016.pdf
- Velikost:
- 1.04 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek vedoucího práce
Načítá se...
- Název:
- oponent-CeslaP_Stanoveni medoviny_SM_2016.pdf
- Velikost:
- 1.71 MB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Posudek oponenta práce