Publikace: Porovnání metod stanovení glukosinolátů v semenech řepky pro potřeby šlechtění
Diplomová práceNačítá se...
Datum
Autoři
Větrovcová, Martina
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Byly porovnány tři metody stanovení glukosinolátů v semenech řepky ozimé - vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), spektroskopie v blízké infračervené oblasti (NIRS) a glukotest - a jejich využitelnost ve šlechtitelském procesu řepky. Bylo zjištěno, že metoda NIRS není zřetelně horší než HPLC a plně vyhovuje exaktnímu stanovení celkového obsahu glukosinolátů. Glukotest je naopak možno použít pouze jako metodu orientační pro rozlišení genotypů s nízkým a vysokým obsahem glukosinolátů v semenech řepky. Je diskutována strategie využití uvedených metod v procesu šlechtění řepky vzhledem k jejich rychlosti, přesnosti, velikosti vzorku potřebného k analýze a finanční náročnosti.
Popis
Klíčová slova
řepka olejná, glukosinoláty, Vysokoúčinná kapalinová chromatografie, infračervená spektroskopie