Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Chemical Composition and Determination of the Antibacterial Activity of Essential Oils in Liquid and Vapor Phases Extracted from Two Different Southeast Asian Herbs-Houttuynia cordata (Saururaceae) and Persicaria odorata (Polygonaceae)

Článekopen accesspeer-reviewedpublished version
dc.contributor.authorŘebíčková, Kristýnacze
dc.contributor.authorBajer, Tomášcze
dc.contributor.authorŠilha, Davidcze
dc.contributor.authorHoudkova, Marketacze
dc.contributor.authorVentura, Karelcze
dc.contributor.authorBajerová, Petracze
dc.date.accessioned2021-05-15T18:26:36Z
dc.date.available2021-05-15T18:26:36Z
dc.date.issued2020eng
dc.description.abstractEssential oils obtained via the hydrodistillation of two Asian herbs (Houttuynia cordata and Persicaria odorata) were analyzed by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) and gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Additionally, both the liquid and vapor phase of essential oil were tested on antimicrobial activity using the broth microdilution volatilization method. Antimicrobial activity was tested on Gram-negative and Gram-positive bacteria-Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Klebsiella pneumoniae, Seratia marcescense and Bacillus subtilis. Hydrodistillation produced a yield of 0.34% (Houttuynia cordata) and 0.40% (Persicaria odorata). 41 compounds were identified in both essential oils. Essential oils contained monoterpenes and their oxidized forms, sesquiterpenes and their oxidized forms, oxidized diterpenes, derivates of phenylpropene and other groups, such as, for example, aldehydes, alcohols or fatty acids. Both essential oils were antimicrobial active in both vapor and liquid phases at least in case of one bacterium. They expressed various antimicrobial activity in the range of 128-1024 mu g.mL(-1), 512-1024 mu g.mL(-1) in broth and 1024 mu g.mL(-1), 512-1024 mu g.mL(-1) in agar, respectively. Research showed new interesting information about P. odorata and H. cordata essential oils and demonstrated that both essential oils could be possibly used in the field of natural medicine or natural food preservation.eng
dc.description.abstract-translatedEsenciální oleje získané hydrodistilací dvou asijských bylin (Houttuynia Cordata a Persicaria odorata) byly analyzovány plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií (GC – MS) a plynovou chromatografií s plameno-ionizačním detektorem (GC – FID). Dále byla stanovena antimikrobiální aktivita v kapalné a parní fázi mikrodiluční volatilizační metodou. Antimikrobiální aktivita byla testována na gramnegativních a grampozitivních bakteriích - Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Klebsiella pneumoniae, Seratia marcescense a Bacillus subtilis. Výtěžek hydrodistilace byl 0,34 % hm. (Houttuynia Cordata) a 0,40 % hm. (Persicaria odorata). V obou olejích bylo identifikováno 41 sloučenin ze skupin monoterpenů a jejich oxidovaných forem, seskviterpenů a jejich oxidovaných forem, oxidovaných diterpenů, derivátů fenylpropenu a dalších, jako například aldehydů, alkoholů nebo mastných kyselin. Oba esenciální oleje byly antimikrobiálně aktivní v parní i kapalné fázi v případě alespoň jedné bakterie v rozmezí 128–1024 μg/mL, 512–1024 μg/mL v bujónu a 1024 μg/mL, 512–1024 μg/mL v agaru. Výzkum poskytl nové zajímavé informace o esenciálních olejích P. odorata a H. Cordata a prokázal, že oba oleje by mohly být použity v oblasti přírodního lékařství nebo konzervování potravin.cze
dc.format"2432-1"-"2432-11"eng
dc.identifier.doi10.3390/molecules25102432eng
dc.identifier.issn1420-3049eng
dc.identifier.obd39884529eng
dc.identifier.scopus2-s2.0-85085288827
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77136
dc.identifier.wos000539293400165eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublished versioneng
dc.publisherMDPIeng
dc.relation.ispartofMolecules, volume 25, issue: 10eng
dc.relation.publisherversionhttps://www.mdpi.com/1420-3049/25/10/2432/htmeng
dc.rightsopen access (CC BY 4.0)eng
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHouttuynia cordataeng
dc.subjectPersicaria odorataeng
dc.subjectessential oileng
dc.subjectdistillationeng
dc.subjectantimicrobial activityeng
dc.subjectvapor phaseeng
dc.subjectvolatile compoundseng
dc.subjectgas chromatographyeng
dc.subjectHouttuynia cordatacze
dc.subjectPersicaria odoratacze
dc.subjectesenciální olejcze
dc.subjectdestilacecze
dc.subjectantimikrobiální aktivitacze
dc.subjectparní fázecze
dc.subjecttěkavé sloučeninycze
dc.subjectplynová chromatografiecze
dc.titleChemical Composition and Determination of the Antibacterial Activity of Essential Oils in Liquid and Vapor Phases Extracted from Two Different Southeast Asian Herbs-Houttuynia cordata (Saururaceae) and Persicaria odorata (Polygonaceae)eng
dc.title.alternativeChemické složení a stanovení antibakteriální aktivity esenciálních olejů v kapalné a parní fázi extrahovaných ze dvou různých bylin jihovýchodní Asie - Houttuynia cordata (Saururaceae) a Persicaria odorata (Polygonaceae)cze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
2020_Rebickova_et_al_(Molecules_Asian_herbs).pdf
Velikost:
341 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format