Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Uhlíkaté elektrodové materiály v analýze vitamínů s antioxidačními vlastnostmi

Disertační práceOmezený přístup
dc.contributor.authorSýs, Milan
dc.contributor.refereeKalcher, Kurt
dc.contributor.refereeKellner, Josef
dc.contributor.refereeZima, Jiří
dc.date.accepted2015-09-16
dc.date.accessioned2016-04-25T16:10:09Z
dc.date.available2016-04-25T16:10:09Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-07-08
dc.description.abstractDisertační práce je zaměřena na elektrochemické stanovení klinicky významných antioxidantů (polyfenolů, vitamínu C a vitamínů rozpustných v tucích A a E). Z tohoto důvodu je celá práce rozdělena do tří základních celků. Jednotlivé celky obsahují teoretickou část, výsledky laboratorních pokusů a diskuzi. První část popisuje stanovení celkového obsahu polyfenolických látek a celkovou antioxidační kapacitu u vybraných vzorků potravin pomocí amperometrického biosenzoru. Pozornost je věnována laboratorní přípravě zmíněného čidla, konstrukci elektrického převodníku, výběru biologicky aktivní složky, její imobilizaci na povrch pracovní elektrody a hledání optimálních podmínek pro měření. Využití tohoto elektrochemického biosenzoru je demonstrován na analýzách reálných vzorků. Druhá část je zaměřena na zlepšení citlivosti amperometrického stanovení vitaminu C (kyselina askorbová), na uhlíkových pastových elektrodách modifikovaných uhlíkovými nano-trubičkami nebo mediátory oxidy kovů. Citlivost vitaminu C k vnějším vlivům a jeho přirozená degradace ve vzorku potravin lze právě účinně elektrochemicky monitorovat, což je popsáno v této kapitole. Závěrečná část popisuje možnosti elektrochemického stanovení lipofilních vitamínů v ryze vodných elektrolytech po předchozí extrakci do elektrodového materiálu. Důraz je kladen především na optimalizaci extrakce (výběr vhodné pastové kapaliny, optimální obsah vybraného pojiva, nalezení vhodného organického rozpouštědla mísitelného s vodou, atd.), která bývá v elektrochemické analýze minimálně využívána.cze
dc.description.abstract-translatedThe dissertation is focused on electrochemical analysis of clinically important antioxidants (polyphenols, vitamin C and fat-soluble vitamins A and E). It is divided into three basic units. The individual sections contain a theoretical part, results of measured experiments and discussion. The first part describes an amperometric biosensor for the determination of total polyphenolic content and antioxidant capacity of selected foods. The attention is paid to the laboratory preparation of biosensor, design of electrical transducer, selection biologically active component, its immobilization on the surface of the working electrode and searching the optimal conditions for measurement. The application of the electrochemical sensor is demonstrated in various analyzes of real samples. The second part focuses on improving the sensitivity in electrochemical determination of vitamin C (ascorbic acid) at carbon paste electrode modified by carbon nanotubes or metal oxide mediators. The research of the sensitivity of vitamin C to external influences and its natural degradation in a food sample can also be electrochemically measured, which is also included in this chapter. The third final part is mainly dedicated to the determination of lipophilic vitamins in aqueous electrolytes after their extraction into electrode material. The emphasis is placed especially on the extraction of vitamins (selection of suitable paste liquid, the optimum paste liquid content, finding a suitable aqueous miscible organic solvent for extraction, etc.) which is in electrochemical analysis minimally practiced.eng
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format.extent18634445 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD33717
dc.identifier.stag29122
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/64084
dc.language.isoeng
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce není přístupná
dc.subjectamperometriecze
dc.subjectkyselina askorbovácze
dc.subjectbiosenzorycze
dc.subjectuhlíková pastová elektrodacze
dc.subjectlipofilní vitamínycze
dc.subjectcelková antioxidační kapacitacze
dc.subjectamperometryeng
dc.subjectascorbic acideng
dc.subjectbiosensorseng
dc.subjectcarbon paste electrodeeng
dc.subjectlipophilic vitaminseng
dc.subjecttotal antioxidant capacityeng
dc.thesis.degree-disciplineAnalytická chemiecze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-namePh.D.
dc.thesis.degree-programAnalytická chemiecze
dc.titleUhlíkaté elektrodové materiály v analýze vitamínů s antioxidačními vlastnostmicze
dc.title.alternativeCarbon electrode materials in the analysis of vitamins with antioxidant propertieseng
dc.typedisertační prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
SysM_Carbon Electrode_KV_2015.pdf
Velikost:
17.77 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
vedouci-VytrasK_Carbon Electrode_MS_2015.pdf
Velikost:
1.15 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
oponent-posudky oponentu.pdf
Velikost:
11.17 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce