Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Sledování mikrobiální stability proteinových přesnídávek

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorBrožková, Iveta
dc.contributor.authorNešporová, Romana
dc.contributor.refereePejchalová, Marcela
dc.date.accepted2019-06-04
dc.date.accessioned2019-06-18T08:50:34Z
dc.date.available2019-06-18T08:50:34Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-07
dc.description.abstractCílem této práce je zjistit mikrobiologickou kvalitu a údržnost proteinových přesnídávek a následně stanovit, zda látky, izolované z rostlin jsou schopné prodloužit trvanlivost těchto proteinových přesnídávek. V teoretické části jsou popsány základní složky výživy, ale i energetická hodnota potravin a alternativní směry ve výživě. V neposlední řadě tu jsou popsány vybrané druhy bakterií, byliny a fytochemikálie, které obsahují. V experimentální části je potom popsán přesný postup stanovení a identifikace mikroorganismů, výroby extraktů, stanovení antioxidační aktivity a rozsahu oxidace lipidů a ověření správnosti stanovení antimikrobiální aktivity přídavkem extraktů do reálných vzorků.cze
dc.description.abstract-translatedThe aim of this work is to determine the microbiological quality and shelf life of protein snacks and subsequently determine whether substances isolated from plants are able to prolong the shelf life of these protein snacks. The theoretical part describes the basic components of nutrition, but also the energy value of foods and alternative trends in nutrition. Last but not least, selected types of bacteria, herbs and phytochemicals that they contain are described. In the experimental part is described the exact procedure of determination and identification of microorganisms, production of extracts, determination of antioxidant activity and extent of lipid oxidation and verification of correct determination of antimicrobial activity by adding extracts to real samples.eng
dc.description.defenceStudentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise.cze
dc.description.departmentFakulta chemicko-technologickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format87 s.
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD40183
dc.identifier.stag37860
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/73618
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsbez omezenícze
dc.subjectbylinné extraktycze
dc.subjectmikroorganismycze
dc.subjectpřesnídávkycze
dc.subjectvyvážená stravacze
dc.subjectherbal extractseng
dc.subjectmicroorganismseng
dc.subjectsnackseng
dc.subjectbalanced dieteng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleSledování mikrobiální stability proteinových přesnídávekcze
dc.title.alternativeMonitoring of the microbial stability of protein snackseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
NesporovaR_Mikrobialni-stabilita_IB_2019.pdf
Velikost:
1.43 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
BrozkovaI_Mikrobialni-stabilita_RN_2019.pdf
Velikost:
2.63 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
PejchalovaM_Mikrobialni-stabilita_RN_2019.pdf
Velikost:
3.26 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Posudek oponenta práce