Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Cha Devleha neboli dobrou chuť: Tradiční romské zvyklosti spojené s jídlem dříve a nyní?

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorViková, Lada
dc.contributor.authorCinová, Lucie
dc.contributor.refereeAndrš, Zbyněk
dc.date.accepted2025-05-20
dc.date.accessioned2025-06-23T09:00:07Z
dc.date.issued2025
dc.date.submitted2025-03-31
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá praktikováním tradiční romské kuchyně ve vybraných domácnostech tzv. slovenských Romů. Zaměřuje se na kulturní specifika spojená s jídlem, jejich přetrvávání a vliv nových trendů ve stravování. Práce se snaží odhalit současnou podobu romské kuchyně a její význam pro informanty. Dále se také pokouší rozkrýt, jak se romské domácnosti přizpůsobují moderní době v oblasti stravování. Stěžejní metodou pro tvorbu dat byly polostrukturované rozhovory s informanty z různých romských rodin.cze
dc.description.abstract-translatedThe bachelor's thesis explores the practice of traditional Romani cuisine in selected households of the so-called Slovak Roma. It focuses on the cultural specifics related to food, their persistence, and the influence of new dietary trends. The study aims to uncover the current form of Romani cuisine and its significance for the informants. Furthermore, it seeks to reveal how Romani households adapt to modern times in terms of food practices. The primary method for data collection was semi-structured interviews with informants from various Romani families.eng
dc.description.defenceStudentka v průběhu obhajoby představila koncept své bakalářské práce, vymezila cíle a shrnula závěry výzkumu. Studentka reagovala na otázky oponenta i komise.cze
dc.description.departmentFakulta filozofickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format44 s.
dc.identifier.stag46484
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/84757
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectglobalizacecze
dc.subjectjídlocze
dc.subjectrituální čistotacze
dc.subjectRomovécze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjecttradicecze
dc.subjectglobalizationeng
dc.subjectfoodeng
dc.subjectritual purityeng
dc.subjectRomaeng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjecttraditioneng
dc.thesis.degree-disciplineSociální a kulturní antropologiecze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta filozofickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSociální a kulturní antropologiecze
dc.titleCha Devleha neboli dobrou chuť: Tradiční romské zvyklosti spojené s jídlem dříve a nyní?cze
dc.title.alternativeCha Devleha or Enjoy Your Meal: Traditional Romani Eating Customs Then and Now?eng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
CinovaL_ChaDevleha_LV_2025.pdf
Velikost:
641.08 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
Vikova_posudek_BP_Cinova_Cha_Devleha.doc
Velikost:
33 KB
Formát:
Microsoft Word
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
AndrsZ_ChaDevleha_LC_2025.docx
Velikost:
15.58 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce