Publikace: Cha Devleha neboli dobrou chuť: Tradiční romské zvyklosti spojené s jídlem dříve a nyní?
Bakalářská práceopen access| dc.contributor.advisor | Viková, Lada | |
| dc.contributor.author | Cinová, Lucie | |
| dc.contributor.referee | Andrš, Zbyněk | |
| dc.date.accepted | 2025-05-20 | |
| dc.date.accessioned | 2025-06-23T09:00:07Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.date.submitted | 2025-03-31 | |
| dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá praktikováním tradiční romské kuchyně ve vybraných domácnostech tzv. slovenských Romů. Zaměřuje se na kulturní specifika spojená s jídlem, jejich přetrvávání a vliv nových trendů ve stravování. Práce se snaží odhalit současnou podobu romské kuchyně a její význam pro informanty. Dále se také pokouší rozkrýt, jak se romské domácnosti přizpůsobují moderní době v oblasti stravování. Stěžejní metodou pro tvorbu dat byly polostrukturované rozhovory s informanty z různých romských rodin. | cze |
| dc.description.abstract-translated | The bachelor's thesis explores the practice of traditional Romani cuisine in selected households of the so-called Slovak Roma. It focuses on the cultural specifics related to food, their persistence, and the influence of new dietary trends. The study aims to uncover the current form of Romani cuisine and its significance for the informants. Furthermore, it seeks to reveal how Romani households adapt to modern times in terms of food practices. The primary method for data collection was semi-structured interviews with informants from various Romani families. | eng |
| dc.description.defence | Studentka v průběhu obhajoby představila koncept své bakalářské práce, vymezila cíle a shrnula závěry výzkumu. Studentka reagovala na otázky oponenta i komise. | cze |
| dc.description.department | Fakulta filozofická | cze |
| dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
| dc.format | 44 s. | |
| dc.identifier.stag | 46484 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10195/84757 | |
| dc.language.iso | cze | |
| dc.publisher | Univerzita Pardubice | cze |
| dc.rights | Bez omezení | |
| dc.subject | globalizace | cze |
| dc.subject | jídlo | cze |
| dc.subject | rituální čistota | cze |
| dc.subject | Romové | cze |
| dc.subject | stravovací návyky | cze |
| dc.subject | tradice | cze |
| dc.subject | globalization | eng |
| dc.subject | food | eng |
| dc.subject | ritual purity | eng |
| dc.subject | Roma | eng |
| dc.subject | eating habits | eng |
| dc.subject | tradition | eng |
| dc.thesis.degree-discipline | Sociální a kulturní antropologie | cze |
| dc.thesis.degree-grantor | Univerzita Pardubice. Fakulta filozofická | cze |
| dc.thesis.degree-name | Bc. | |
| dc.thesis.degree-program | Sociální a kulturní antropologie | cze |
| dc.title | Cha Devleha neboli dobrou chuť: Tradiční romské zvyklosti spojené s jídlem dříve a nyní? | cze |
| dc.title.alternative | Cha Devleha or Enjoy Your Meal: Traditional Romani Eating Customs Then and Now? | eng |
| dc.type | bakalářská práce | cze |
| dspace.entity.type | Publication |
Soubory
Původní svazek
1 - 3 z 3
Načítá se...
- Název:
- CinovaL_ChaDevleha_LV_2025.pdf
- Velikost:
- 641.08 KB
- Formát:
- Adobe Portable Document Format
- Popis:
- Plný text práce
Načítá se...
- Název:
- Vikova_posudek_BP_Cinova_Cha_Devleha.doc
- Velikost:
- 33 KB
- Formát:
- Microsoft Word
- Popis:
- Posudek vedoucího práce
Načítá se...
- Název:
- AndrsZ_ChaDevleha_LC_2025.docx
- Velikost:
- 15.58 KB
- Formát:
- Microsoft Word XML
- Popis:
- Posudek oponenta práce