Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Analýza mastných kyselin v tucích a olejích

Diplomová práceOmezený přístup
dc.contributor.advisorŠvecová, Blankacze
dc.contributor.authorOndráčková, Petra
dc.contributor.refereeČervenka, Liborcze
dc.date.accepted2013cze
dc.date.accessioned2013-07-20T01:53:15Z
dc.date.available2013-07-20T01:53:15Z
dc.date.issued2013
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá analýzou tuků a mastných kyselin v olejích, rostlinných a živočišných tucích. K určení a kvantifikaci jednotlivých mastných kyselin byla použita metoda plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Separace probíhala na polární kapilární koloně Omegawax 320 s nastaveným teplotním programem od 160 do 235 °C. Teplota nástřiku byla nastavena na 250 °C a teplota detekce na 280 °C. Celková doba analýzy byla do 40 minut. K zjištění kvality tuků a olejů bylo provedeno stanovení tukových čísel, tj. čísla kyselosti, zmýdelnění, esterového, jodového, peroxidového a p-anisidinového čísla. Dále byla sledována oxidační stabilita tuků. Část vzorků byla ponechána v originálním obalu v chladničce a druhá část po celou dobu při laboratorní teplotě. Periodicky jednou týdně po dobu jednoho měsíce bylo měřeno peroxidové a p-anisidinové číslo u vzorků ponechaných při laboratorní teplotě. Každý týden byla provedena také chromatografická analýza. Vzorky uchovávané v chladničce byly proměřeny až na konci skladování po celém měsíci. Diplomová práce se také zabývá vlivem smažení na kvalitu a složení zkoumaných vzorků. Na olejích, sádle a Omega tuku byla usmažena topinka, zatímco na másle, Ramě, Floře a Zlaté Hané zeleninová směs. Použité vzorky se chromatograficky analyzovaly, a také u nich bylo stanoveno peroxidové a p-anisidinové číslo.cze
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the analysis of fats and fatty acids in oils, vegetable and animal fats. The identification and quantification of individual fatty acids was performed by gas chromatography with flame ionization detection. Separation was carried out on a polar capillary column Omegawax 320 with a temperature programme from 160 to 235 °C. Injector temperature was set to 250 °C and 280 °C was temperature of detection. Total time of the analysis was 40 minutes. For the purpose of determination of the quality of fats and oils fat numbers like acid number, saponification value, ester value, iodine number, peroxide and p-anisidine values was done. An oxidative stability of fats was followed. Parts of samples were left in their original packaging in a refrigerator and a second portion was kept at laboratory temperature. Periodically every week during one month peroxide and p-anisidine values of the sample left at laboratory temperature were measured. Chromatographic analysis was also performed every week. The samples which were stored in a refrigerator were analysed at the end of storage, after the one month. This thesis also examines the influence of frying on the quality and composition of samples. A toast was fried using oils, lard and fat Omega, whereas samples butter, Rama, Flora and Zlatá Haná were used for frying of mixed vegetables. The samples after frying were analysed chromatographically, and the peroxide and p-anisidine values were determined, as well.eng
dc.description.defenceStudent přednesl obhajobu své diplomové práce a zodpověděl dotazy oponenta a členů komise.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format74 s.cze
dc.format.extent1880916 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD28670cze
dc.identifier.stag20799cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/51964
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsPráce bude přístupná pouze v rámci univerzity od 16.5.2023cze
dc.subjecttukycze
dc.subjectolejecze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectplynová chromatografiecze
dc.subjectfatsenf
dc.subjectoilseng
dc.subjectfatty acidseg
dc.subjectgas chromatographyeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleAnalýza mastných kyselin v tucích a olejíchcze
dc.title.alternativeAnalysis of fatty acids in lipids and oilseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
ŠvecováB_Analýza mastných_PO_2013.pdf
Velikost:
328.05 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
ČervenkaL_Analýza mastných_PO_2013.pdf
Velikost:
950.24 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek oponenta
Načítá se...
Náhled
Název:
OndráčkováP_Analýza mastných_BŠ_2013.pdf
Velikost:
1.79 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
diplomová práce