Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Kulturthema Essen - Gastronomie im Kanton Graubünden

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorMatušková, Lenka
dc.contributor.authorRoušarová, Kristýna
dc.contributor.refereeJaklová, Helena
dc.date.accepted2021-05-27
dc.date.accessioned2021-06-07T08:47:56Z
dc.date.available2021-06-07T08:47:56Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-04-30
dc.description.abstractDie vorliegende Arbeit beschäftigt sich rundum mit dem Kulturthema Essen - Gastronomie im Kanton Graubünden. Überwiegend wird der Fokus auf den deutschsprachigen Kanton an den Grenzen zu Österreich, Italien und Liechtenstein gelegt. Die Abschlussarbeit konzentriert sich nebenbei auf lokale Spezialitäten unter Berücksichtigung der typischen Gerichte und Getränke der ganzen Schweiz. Der theoretische Teil erklärt die Konzepte der Gastronomie und ihre Regeln. Weiterhin wird der Zusammenhang der Gastronomie mit Catering und gastronomischen Veranstaltungen beschrieben. Darauf aufbauend folgen Reisetourismus, Kulinaristik, Gastlichkeit sowie die Aufteilung der Cafés und das erste Café der Schweiz. Der theoretische Teil endet mit der Aufteilung der Speisekarten. Im praktischen Teil konzentriert sich die Arbeit auf bestimmte Spezialitäten aus der ganzen Schweiz bespielweise Schokolade, Käse und Nationalgetränke. Traditionelle Gerichte aus dem Kanton Graubünden werden hier näher beschrieben. Es gibt auch eine Einführung in traditionelle und einheimische alkoholische Getränke wie Bier oder Wein. Die Unterschiede zwischen tschechischen und schweizerischen Essgewohnheiten sind aufgeführt. Im letzten Teil der Arbeit werden aus kultureller Sicht individuell 5 Speisekarten aus dem Kanton Graubünden beschrieben, die im Anhang beigefügt sind. Alle Kapitel des praktischen Teils enthalten neben dem theoretischen Wissen auch Wissen aus der Praxis, das während der Saisonarbeit und eines sechsmonatigen Aufenthalts in der Schweiz erworben wurde. Am Ende dieser Arbeit wird eine Wortschatzlistezusammengestellt, die auf die Unterschiede zwischen Schweizer- und Hochdeutsch hinweist.de
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis focuses on the topic of Swiss gastronomy in the German-speaking canton Graubünden located on the borders of Austria, Italy and Liechtenstein. The main topic of the thesis looks into local specialities, taking into account the typical dishes and drinks from all-around Switzerland. The theoretical part of the thesis explains the concepts of gastronomy and its rules as well as gastronomy associated with catering and gastronomic festivities. This is followed by travel tourism and hospitality along with the division of cafés and the first café in Switzerland. The theoretical part of the thesis ends with the analysis of menus. The practical part of this thesis is centred on specific specialities from all-over Switzerland, such as chocolate, cheese and national drinks. The traditional dishes from canton Graubünden are described in detail. In addition, there is an introduction to traditional and homemade alcoholic beverages such as beer and wine. This includes the listed differences between the Czech and Swiss eating habits. The final part of this thesis independently describes the cultural point of view of the five menus from the canton Graubünden, appendix attached. All chapters in the practical part of the thesis contain, in addition to theoretical knowledge, practical experience acquired through seasonal jobs and a six-month stay in Switzerland. To point out the differences between the standard German language and Swiss - German language, an attached dictionary has been compiled at the very end of the thesis.eng
dc.description.abstract-translatedTato závěrečná práce se zabývá švýcarskou gastronomií v kantonu Graubünden. Hlavní důraz je kladen na německy mluvící kanton na hranicích s Rakouskem, Itálií a Lichtenštejnskem.Práce se zaměřuje na tamější speciality s přihlédnutím k typickým pokrmům a nápojůmcelého Švýcarska. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy gastronomie a její pravidla, spolu s gastronomií se pojí i catering a gastronomické slavnosti. Následuje cestovní turismus, pohostinství spolu s rozdělením kaváren a první kavárnou ve Švýcarsku. Teoretická část končí rozdělením jídelních lístků. V praktické části se práce zaměřuje už na konkrétní speciality z celého Švýcarska v podobě čokolády, sýrů a národních nápojů. Tradiční pokrmy z kantonu Graubünden jsou podrobněji popsány. Nechybí ani seznámení s tradičními a domácími alkoholickými nápoji,jako je pivo nebo víno. Vyjmenovány jsou rozdíly mezi českými a švýcarskými stravovacími návyky. V závěrečné části práce je individuálně popsáno z kulturního hlediska 5 jídelních lístků z kantonu Graubünden, které jsou připojeny v příloze. Všechny kapitoly v praktické části obsahují kromě teoretických znalostí také praktickéznalosti, získané během sezonních brigád a půlročního pobytu ve Švýcarsku. Na závěr této práce je sestaven slovník, který poukazuje na rozdíly mezi švýcarskou a spisovnouněmčinou.cze
dc.description.defencePräsentation des Abschlussarbeit methodische Vorgehensweise Ergebnisse Gutachten ( Zitate-Paraphrasen, übersetzung, Schaulichung von Speisekarten, Vestiefung des Themas)de
dc.description.departmentFakulta filozofickácze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format50 s.
dc.identifier.stag39544
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/77688
dc.language.isode
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectGastronomiede
dc.subjectEssende
dc.subjectSpeisekartende
dc.subjectGetränkekartende
dc.subjectSpezialitätende
dc.subjectRestaurantsde
dc.subjectHotelsde
dc.subjecttraditionelle Küchede
dc.subjectSchweizde
dc.subjectGraubündende
dc.subjectGastronomyeng
dc.subjectfoodeng
dc.subjectmenueng
dc.subjectdrink menueng
dc.subjectspecialitieseng
dc.subjectrestaurantseng
dc.subjecthotelseng
dc.subjecttraditional cuisineeng
dc.subjectcuisineeng
dc.subjectSwitzerlandeng
dc.subjectGraubündeneng
dc.subjectgastronomiecze
dc.subjectjídlocze
dc.subjectjídelní lístekcze
dc.subjectnápojový lístekcze
dc.subjectspecialitycze
dc.subjectrestauracecze
dc.subjecthotelycze
dc.subjecttradiční kuchyněcze
dc.subjectŠvýcarskocze
dc.thesis.degree-disciplineNěmecký jazyk pro odbornou praxicze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta filozofickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programFilologiecze
dc.titleKulturthema Essen - Gastronomie im Kanton Graubündende
dc.title.alternativeFood as the Issue of Culture - Gastronomy in the Canton of Graubündeneng
dc.title.alternativeStravování jako součást kultury –Gastronomie v kantonu Graubündencze
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
BP_Rousarova.pdf
Velikost:
12.2 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
Plný text práce
Načítá se...
Náhled
Název:
Matuskova_Kulturthema_KR_2021.docx
Velikost:
18.4 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek vedoucího práce
Načítá se...
Náhled
Název:
JaklovaH_KulturthermaEssen_LS_kveten2021.docx
Velikost:
12.84 KB
Formát:
Microsoft Word XML
Popis:
Posudek oponenta práce