Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Isotachophoretic determination of amino acids after their conversion to hydroxy acids

ČlánekOmezený přístuppeer-reviewedpublished
dc.contributor.authorKovářová, Michaelacze
dc.contributor.authorBartoš, Martincze
dc.contributor.authorMikysek, Tomášcze
dc.contributor.authorHloušková, Danacze
dc.contributor.authorHyhlíková, Blankacze
dc.contributor.authorVladyková, Janacze
dc.date.accessioned2019-05-22T08:23:56Z
dc.date.available2019-05-22T08:23:56Z
dc.date.issued2018eng
dc.description.abstractIn this article, determination of amino acids by capillary isotachophoresis based on their derivatization (van Slyke reaction) is presented. Hence, the suggested method deals with reaction of amino acids with nitrous acid forming corresponding hydroxy acids. This reaction was used in isotachophoretic analysis for the first time. Optimal conditions represented by electrolyte system for separation of hydroxy acids, 0.01 mol/dm(3) HCl, 0.05% hydroxyethyl cellulose, with beta-alanine (leading electrolyte of pH 3.6) and 0.01 mol/dm(3) valeric acid with sodium hydroxide (terminating electrolyte of pH 7.24), were chosen; furthermore, other critical details of the analysis are also described. Developed method brings original results and shows applicability on analysis of amino acids in relatively simple mixtures, especially in food supplements. [GRAPHICS] .eng
dc.description.abstract-translatedV tomto článku je prezentováno stanovení aminokyselin kapilární izotachoforézou na základě derivatizace (van Slykeova reakce). Proto navrhovaná metoda využívá reakci aminokyselin s kyselinou dusitou, při které vznikají tvoří odpovídající hydroxykyseliny. Vedoucí elektrolyt 0,01 M HCl s beta-alaninem (pH 3,6) a 0,05% hydroxyethylcelulózou. Koncový elektrolyt 0,01 M kyselina valerová s NaOH (pH 7,24).cze
dc.formatp. 1709-1718eng
dc.identifier.doi10.1007/s00706-018-2220-0eng
dc.identifier.issn0026-9247eng
dc.identifier.obd39881414eng
dc.identifier.scopus2-s2.0-85051298083
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/72668
dc.identifier.wos000442501400029eng
dc.language.isoengeng
dc.peerreviewedyeseng
dc.publicationstatuspublishedeng
dc.publisherSpringereng
dc.relation.ispartofMonatshefte fur Chemie, volume 149, issue: 9eng
dc.rightspouze v rámci univerzityeng
dc.subjectAminoacideng
dc.subjectIsotachophoresiseng
dc.subjectDeterminationeng
dc.subjectaminokyselinycze
dc.subjectizotachoforézacze
dc.subjectstanovenícze
dc.titleIsotachophoretic determination of amino acids after their conversion to hydroxy acidseng
dc.title.alternativeIzotachoforetické stanovení aminokyselin po jejich konverzi na hydroxykyselinycze
dc.typeArticleeng
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 1 z 1
Načítá se...
Náhled
Název:
2018_ITP_AMK_Monatshefte.pdf
Velikost:
1.14 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format