Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Chemické alergeny potravin

Bakalářská práceopen access
dc.contributor.advisorAdam, Martincze
dc.contributor.authorSychrovská, Tereza
dc.date.accepted2012cze
dc.date.accessioned2012-09-14T04:42:46Z
dc.date.available2012-09-14T04:42:46Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractTato bakalářská práce je zaměřena na chemické alergeny potravin. V první časti je uvedena charakteristika potravinové alergie, pojmenování a diagnostika alergenů, klinické projevy alergií a způsoby léčby. Je zde popsána příslušná legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich uvádění na obalech potravin. V druhé části je uveden přehled nejběžnějších alergenních potravin živočišného a rostlinného původu. Jedná se například o kravské mléko, vejce, ryby, obiloviny, sóju nebo jablka. Třetí část je věnována metodám, které se používají při zjišťování výskytu alergenů v potravinách. Nejčastěji používanými technikami jsou enzymová imunoanalýza a polymerázová řetězcová reakce.cze
dc.description.abstract-translatedThis Bachelor thesis is focused on chemicals as food allergens. Characteristics of food allergy, nomenclature and diagnosis of allergens, clinical signs of allergy and methods of treatments are mentioned in the first part. This part also describes the relevant legislation of the Czech Republic, which relates on food allergens and putting them on food labels. The second part provides an overview of the most common allergenic foods of animal and vegetable origin (cow's milk, eggs, fish, cereals, soy or apples). The third part is devoted to methods that are used for identification of allergens in food. The most commonly used techniques are enzyme-linked immunosorbent assay and polymerase chain reaction.eng
dc.description.defenceStudentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a zodpověděla dotazy zkušební komise.cze
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format45 s.cze
dc.format.extent546083 bytescze
dc.format.mimetypeapplication/pdfcze
dc.identifierUniverzitní knihovna (studovna)cze
dc.identifier.signatureD27419cze
dc.identifier.stag17838cze
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/47551
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezenícze
dc.subjectpotravinové alergenycze
dc.subjectanafylaktický šokcze
dc.subjectprick testcze
dc.subjectELISAcze
dc.subjectFood allergenseng
dc.subjectAnaphylactic shockeng
dc.subjectPrick testeng
dc.thesis.degree-disciplineHodnocení a analýza potravincze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.cze
dc.thesis.degree-programChemie a technologie potravincze
dc.titleChemické alergeny potravincze
dc.title.alternativeChemical substances as food allergenseng
dc.typebakalářská prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 2 z 2
Načítá se...
Náhled
Název:
AdamM_Chemické alergeny_TS_2012.pdf
Velikost:
554.58 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
posudek vedoucího
Načítá se...
Náhled
Název:
SychrovskaT_Chemicke alergeny_MA_2012.pdf
Velikost:
533.28 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Popis:
bakalářská práce