Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Inhibiční účinky přírodních látek na Mycoplasma hominis

Diplomová práceopen access
dc.contributor.advisorVydržalová, Markéta
dc.contributor.authorJantovská, Alexandra
dc.date.accepted2009
dc.date.accessioned2009-07-03T08:15:44Z
dc.date.available2009-07-03T08:15:44Z
dc.date.issued2009
dc.description.abstractCílem práce bylo zjištěni nejnižši koncentrace přírodních látek, která je schopna inhibovat růst vybraných kmenů Mycoplasma hominis. Určení minimální inhibiční koncentrace jsme prováděli zkumavkovou diluční metodou v PPLO bujonu. Pro potvrzení růstu Mycoplasma hominis jsme jednotlivé kmeny kultivovali na PPLO agaru. Testovali jsme 10 kmenů Mycoplasma hominis, které byly vykultivovány ze stěrů krčku děložního žen. Z přírodních látek jsme testovali: karvakrol, thymol, arbutin, tea tree oil, katechin hydrát, limonen, hydrochinon monomethylether, p-cymen, methylgallat, ethylgallat, Lavandulae aetheroleum, Rosmarini aetheroleum, Carvi aetheroleum, Eucalypti aetheroleum a Foeniculi aetheroleum. Latky jsme rozpouštěli v 96% nebo 24% ethanolu nebo 2,5% dimethylsulfoxidu, popř. jsme použili kombinaci obou rozpouštědel. U látek vytvářejících emulze jsme zvolili postup přímého pipetování čistých přírodních látek do jednotlivých zkumavek. Bylo nutné zjistit zda jsou mykoplazmata rezistentní vůči výsledným koncentracím rozpouštědel, proto jsme stanovili taktéž inhibiční koncentraci ethanolu a dimethylsulfoxidu. Nejnižší inhibiční koncentrace jsme zaznamenali u karvakrolu, bakterialní kmeny inhiboval při koncentraci 300 ?g/ml při rozpouštění v 24% ethanolu a 59,2-236,7 ?g/ml při rozpouštění v PPLO bujonu. Výsledky byly ovlivněny rozpustností přírodních látek v použitých rozpouštědlech.cze
dc.description.abstract-translatedThe aim of this study was to determine the lowest concentration of natural substances inhibiting the growth of selected strains of Mycoplasma hominis. The minimum inhibitory concentration was determined by the tube dilution method in PPLO broth. For confirmation of growth we cultivated strains of Mycoplasma hominis on PPLO agar. We tested ten strains of Mycoplasma hominis, which were isolated from female genital tract. The following natural substances we tested: carvacrol, thymol, arbutin, tea tree oil, catechin hydrate, limonene, hydroqunione monomethylether, p-cymene, methylgallate, ethylgallate, Lavandulae aetheroleum, Rosmarini aetheroleum, Carvi aetheroleum, Eucalypti aetheroleum and Foeniculi aetheroleum. We dissolved substances in 96% or 24% ethanol or in 2.5% dimethylsulfoxid, eventually we used combination of these solvents. Natural substances which formed emulsions were added straight to each tube. It was necessary to find if mycoplasmas are resistant to used concentration of the solvents. We determined inhibitory concentration of ethanol and dimethylsulfoxid too. The lowest inhibitory concentration was found for carvacrol. Bacterial strains were inhibited concentration 300 ?g/ml after dissolving in 24% ethanol and 59.2-236.7 ?g/ml after dissolving in PPLO broth. The results were affected by solubility of natural substances in used solvents.eng
dc.description.departmentKatedra biologických a biochemických vědcze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.format75 s.cze
dc.format.extent13013233 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifierUniverzitní knihovna (sklad)cze
dc.identifier.signatureD20321
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10195/33585
dc.language.isocze
dc.publisherUniverzita Pardubicecze
dc.rightsBez omezenícze
dc.subjectMycoplasma hominiseng
dc.subjectnatural substanceseng
dc.subjecttube dilution methodeng
dc.subjectminimum inhibitory concentrationeng
dc.subjectMycoplasma hominiscze
dc.subjectpřírodní látkycze
dc.subjectzkumavková diluční metodacze
dc.subjectminimální inhibiční koncentracecze
dc.thesis.degree-disciplineAnalýza biologických materiálůcze
dc.thesis.degree-grantorUniverzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologickácze
dc.thesis.degree-nameMgr.cze
dc.thesis.degree-programSpeciální chemicko-biologické oborycze
dc.titleInhibiční účinky přírodních látek na Mycoplasma hominiscze
dc.title.alternativeAntibacterial effects of natural substances on Mycoplasma hominiseng
dc.typediplomová prácecze
dspace.entity.typePublication

Soubory

Původní svazek

Nyní se zobrazuje 1 - 3 z 3
Načítá se...
Náhled
Název:
JantovskaA_Inhibicni ucinky_MV_2009.pdf
Velikost:
12.41 MB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
VydrzalovaM_Inhibicni ucinky_AJ_2009.pdf
Velikost:
220.66 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format
Načítá se...
Náhled
Název:
LyskovaP_Inhibicni ucinky_AJ_2009.pdf
Velikost:
435.22 KB
Formát:
Adobe Portable Document Format