Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Dynamika odvodňovacího procesu

Diplomová práce
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Werner, Jiří

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Práce se zabývá problematikou odvodňování a formace listu papíru ze suspenze nasáváním. Cílem bylo zjistit optimální podmínky pro tvorbu koláče papíru. Také byl studován vliv pulzů na rychlost odvodňování a hmotnost vzniklého koláče. Pro měření byla sestavena aparatura, která umožňovala regulovat průtok papíroviny kolem nasávacího přípravku, měnit podtlak, vytvářet tlakové pulzy o různé frekvenci a měřit závislost objemu filtrátu na čase. Měření bylo provedeno na suspenzi naběleného sulfátu o konzistenci 0,5% a stupni mletí 40 stupňů SR (označeno jako suspenze 1) a směsi sulfátu (stejných parametrů), nitrocelulózy, pojidla a pomocných látek (označemo jako suspenze 2.) Získané hodnoty odvodňovacích časů a hmotností vytvořených koláčů pro jednotlivé průtoky a podtlaky byly shrnuty do tabulek a grafů. Bylo zjištěno, že pro maximální tvorbu kláče je důležité zajistit co nejmenší proudění v okolí nasávacího přípravku - to znamená proudění takové intenzity, aby udrželo suspenzi v promíchaném stavu, ale nerozrušovalo již vytvořený koláč. Dále byl prokázán negativní vliv takových pulzů jak na rychlost odvodňování, tak na výslednou hmotu koláče. Z praktického hlediska se zdá být nejvýhodnější filtrovat na začátku za nižšího podtlaku a po dosažení určitého odporu koláče pak následně podtlak zvýšit.

Popis

Klíčová slova

papír, odvodňování, koláč papíru

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By